PARLAMENT DANAS O MOSTARU Hoće li dogovor SDA i HDZ-a dobiti potrebnu većinu?

PARLAMENT DANAS O MOSTARU Hoće li dogovor SDA i HDZ-a dobiti potrebnu većinu?
Hercegovina.info

Deset godina demokratskog zastoja u najvećem hercegovačkom gradu danas bi konačno trebalo doći kraju. U 11 sati zakazana je 10. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja treba po hitnoj proceduri raspravlja izmjenama Izbornog zakona u vezi održavanja lokalnih izbora u Mostaru, prenosi Klix.

Na zahtjev zastupnika stranki koje su glavni krivci za ovakvo stanje u Mostaru, HDZ-a i SDA, razmatrat će se prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je sadržana implementacija presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspndirani izbori u Mostaru.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumjeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Kako se ovaj prijedlog tretira po hitnom postpuku na njega neće biti moguće ulagati amandmane.

Zeleno svjetlo dogovoru lidera SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, od 17. lipnja dao je i Milorad Dodik predsjednik SNSD-a. Tako da dovoljna podrška zastupnika ne bi trebala biti upitna.

Kritike na ovaj sporazum došle su iz opozicije, posebno iz SDP-a, a oni su poslali i svoj prijedlog izmjena izbornog zakona.

Zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pismo je uputio predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić koji u njemu kaže kako je ovim sporazumom napravljen veliki korak unatrag kojim se Grad Mostar udaljava od ideje jedinstvenosti i cjelovitosti vraćajući se na ratne linije podijeljenosti po etničkom osnovu sa tendencijom budućeg kreiranja dva grada od jednog grada.