PARLAMENT BIH Službenici upozoreni da ne provode vrijeme s političarima

Parlament BiH
Fena

Državni službenici zaposleni u tajništvu Parlamentarne skupštine BiH upozoreni su da se pridržavaju Zakona o državnoj službi u institucijama BiH te ne degradiraju državnu službu provođenjem vremena s političarima.

Kako je navedeno, članovi Kolegija Tajništva PSBiH kojeg čine Mirza Imamović, Marin Vukoja i Gordana Živković, su primijetili da određeni državni službenici u tijeku radnog vremena intenzivno provode vrijeme s određenim političkim subjektima, prenosi Fena.

Članovima Kolegija je, kako navode, sugerirano da poduzmu određene korake kako bi se spriječilo degradiranje državne službe izravnim političkim uplitanjem.

Državni službenici su upozoreni na obvezu poštivanja Kodeksa za državne službenike i Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. Podsjećaju na članak 14. Zakona koji se izravno odnosi na nepristranost te se navodi da državni službenik treba izbjegavati aktivnosti u vršenju svoje profesionalne dužnosti koji krše ili su nespojive s dužnostima utvrđenim ovim zakonom i suzdržava se od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja.

Navodi se i da državni službenik ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka.

Ukoliko državni službenici nastave kršiti Zakon i odredbe Kodeksa bit će pokrenuti disciplinski postupci.