PARLAMENT BIH Evo tko je šutio u 2023. godini za više od 7.000 KM mjesečno

Parlament BiH
Fena

Diskusije na sjednicama, predlaganje zakona, upućivanje inicijativa, traženje odgovora na probleme građana neka su osnovna mjerila rada zastupnika i izaslanika. To se posebno očekuje u tamo gdje su parlamentarci najplaćeniji, a to je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Koliko su bili aktivni u 2023. godini vidljivo je iz statistike upućenih zakona i inicijativa, postavljenih zastupničkih pitanja, ali i iz stenograma sa sjednica. Zastupnički dom Parlamenta BiH u 2023. je održao 22 sjednice, a Dom naroda 13.

Čitajući stenograme sa svih tih sjednica može se vidjeti kako zastupnik SNSD-a Obren Petrović nije progovorio. Uz to nije postavio nijedno zastupničko pitanje, imao neku svoju inicijativu ili prijedlog zakona, piše Faktor.

S druge strane je za 11 mjeseci 2023. godine zaradio više od 83.000 KM. Njegova primanja mjesečno u prosjeku iznose oko 7.600 KM.

I zastupnica NES-a Elvisa Hodžić, koja je u bh. Parlament ušla u ožujku, nije se javila za riječ na sjednicama, nije imala zastupničkih pitanja, svojih inicijativa ili zakona. A prema podacima koje je Faktor dobio iz Tajništva bh. Parlamenta, nije imala primanja već je u 2023. godina naplatila skoro 4.000 KM na ime troškova za dolazak na sjednice, što svakako nije opravdanje.

Među 42 zastupnika ima onih koji su aktivni skoro svaku sjednicu i mimo nje, a ima i onih koje smo mogli čuti tek na jednoj ili dvije sjednice, a istovremeno nije zabilježeno da su ikoga išta pretjerano pitali ili imali inicijativu.

Tako smo, prema stenogramima, zastupnicu SNSD-a Ljubicu Miljanović mogli čuti prvi i posljednji put na sjednici u travnju. Nije imala pitanja ni inicijativa. U 2023. godini je zaradila čak oko 116.000 KM, jer je upravo u parlamentarnim klupama, u kojim je nismo imali priliku upoznati po raspravama, ostvarila i pravo na mirovinu i više od 30.000 KM otpremnine. Njena mjesečna primanja koja obuhvaćaju plaću, paušal, prijevoz, odvojeni život, topli obrok, u prosjeku su 7.600 KM.

Zastupnicu HDZ-a Darijanu Filipović, prema stenogramima, mogli smo čuti prvi put na sjednici u studenom gdje je raspravljala o točkama dnevnog reda, a postavila je jedno zastupničko pitanje tijekom 2023. godine. Njena primanja mjesečno iznose oko 6.800 KM i u 2023. je naplatila 76.872 KM, ne računajući prosinac koji tek treba biti isplaćen.

Slično je i s Amorom Mašovićem, zastupnikom SDA, Slavkom Matićem, zastupnikom HDZ-a, dok se zastupnik SDA Denijel Tulumović prvi put za raspravu u 2023. godini javio na sjednici u studenom, što je i sam kazao kada je dobio riječ pa rekao da se prvi put obraća u ovom domu. On u bh. Parlamentu nije imao primanja osim paušala za koji mu je od siječnja do listopada isplaćeno oko 10.400 KM. Bio je predlagač nekoliko zakona zajedno s kolegama iz Kluba zastupnika SDA.

Stenogrami su pokazali da su izaslanici u Domu naroda više-manje podjednako aktivni na sjednicama, moguće i zato što ih ima 15.