PARKIRANJE NA MJESTIMA ZA INVALIDE U Sarajevu se prekršitelji masovno kažnjavaju, u Mostaru policija nema podatke

parkiranje,mjesto za invalide,Mostar,Mo parking,MUP HNŽ,parking
Mostarski parking papci- Facebook

Bespravno parkiranje na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom zabranjeno je Zakonom o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, a kazna za takav prekršaj iznosi 200 KM.

U srpnju u Sarajevu izdano 189 prekršajnih naloga za parkiranje na mjesta za invalide

U srpnju 2023. godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo izdali su 189 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, pet vozila je premješteno specijalnim vozilom "pauk“.

Od početka ove godine, policijski službenici Uprave policije su izdali 1.515 prekršajnih naloga po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a 26 vozila je premješteno.

Zanimalo nas je koliko je takvih naloga izdano na području Hercegovačko-neretvanske županije jer od građana često dobivamo fotografije automobila bez oznaka tj. naljepnica koje potvrđuju invaliditet parkirane na posebno označena mjesta. 

MUP HNŽ nema podatke o toj vrsti prekršajnih naloga

Iz MUP-a HNŽ odgovorili su nam kako su za nepropisno parkiranje na teritoriju Mostara u prethodnom mjesecu sankcionirali ukupno 695 vozača.

''Kada je u pitanju razdoblje od šest mjeseci, točnije prva polovina ove godine, broj kazni koje su napisane za nepropisno parkiranje u gradu na Neretvi iznosi 3.918'', rekli su iz MUP-a HNŽ za Hercegovina.info

Koliki dio od ovih brojeva zauzimaju kazne za vozila i vozače koji su nepropisno i nesavjesno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, još uvijek nije poznato. Kao razlog, iz MUP-a HNŽ navode kako će takva raspodjela i kategorizacija tek uslijediti.

„Posljednjim izmjenama ZOBS-a BiH broj 46/2023. od 30. lipnja 2023. propisana je posebna sankcija za nepropisno parkiranje na parking prostorima za osobe s invaliditetom, te će se s tim u vezi ubuduće ovakvi prekršaji posebno klasificirati, a samim tim moći ćemo ustupiti podatke u vezi istih radi informiranja javnosti ili u druge korisne svrhe“, kazali su iz MUP-a HNŽ za naš portal. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.