PARKING U BANJOJ LUCI Nakon prosvjeda građana parking 7 dana besplatan, radnici vraćaju table sa starim cijenama

Banja luka,parking,cijene
Velibor Tripić/Nezavisne

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je jučer da će potpisati pravilnik po kome će idućih 7 dana biti besplatan parking na cijelom teritoriju grada.

Stanivuković je to najavio reagirajući na prosvjed protiv poskupljenja parkinga koji je organizirao Vlado Đajić, direktor UKC RS i predsjednik banjolučkog odbora SNSD-a i kao reakciju na kaznenu prijavu koju je iz istog razloga protiv njega podnio predsjednik Skupštine grada, Ljubo Ninković, prenosi Mondo.


Ninković i drugi odbornici optužuju gradonačelnika da je zloupotrijebio položaj i da nije imao ovlasti da samostalno donese odluku o novim cijenama parkinga.

Kako saznaje Mondo od izvora iz Gradske uprave, parking je danas besplatan, a trenutno se radi na donošenju nove odluke o reguliranju cijena.

Novinari su na terenu zatekli radnike parking službe koji skidaju prije par dana postavljenje table o novim cijenama parkiranja i novim zonama i vraćaju one stare.

Tko je nadležan za cijene parkinga?

Prema Pravilniku o uvjetima, načinu korištenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Grada Banje Luke, a koji donosi gradonačelnik, utvrđuju se uvjeti, način korištenja, organizacija, način naplate i kontrola parkiranja vozila na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja.

U Statutu grada piše da Skupština "daje suglasnost na cijenu komunalne usluge". Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, upravljanje parkinzima je definirano kao komunalna djelatnost od posebnog javnog interesa.

Stanivuković, naprotiv, tvrdi da je precizirano da su cijene parkinga ovlaštenje gradonačelnika.

"To je doneseno na osnovu člana 83. Statuta Grada Banje Luke, Službeni glasnik Grada broj 14/18 i 9/19 i člana 22. Odluke o sigurnosti prometa na putevima grada Banjaluke (Službeni glasnik Grada Banjaluka, broj 20/17, 16/21), gradonačelnik Banjaluke donosi Pravilnik o uvjetima, načinu korištenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Banjaluke. Te pravilnike su ranije donosili samostalno gradonačelnici, koji su mijenjali zone i cijene. To je 2002. godine uradio gradonačelnik Davidović, 2014. godine Gavranović, a nakon njega i 2017. godine Igor Radojičić, koji je uveo i nultu zonu Pravilnikom bez suglasnosti Skupštine Grada".

Na pitanje novinara nadležnom odjelu i službi za odnose s javnošću u Gradskoj upravi, o tome je li oblast uređivanja cijene parkinga u Gradu Banjoj Luci spada u nadležnost Skupštine Grada (Član 38, stav 11. Statuta Grada) ili ne, nisu dobili odgovor.