PARE NA RAČUNU, POLITIKA SE ČEŠLJA: EU i Amerika kažu da sredstva MMF-a treba odblokirati bez odlaganja

PARE NA RAČUNU, POLITIKA SE ČEŠLJA: EU i Amerika kažu da sredstva MMF-a treba odblokirati bez odlaganja

Izaslanstvo EU-a u BiH i Veleposlanstvo SAD-a uputili su danas medijima izjavu oko zablokiranih sredstava MMF-a.

U izjavi podsjećaju da su EU u BiH i Veleposlanstvo SAD-a u BiH su11. travnja bili domaćini sastanka sa političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i usmjerili njihovu pažnju na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

"Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 milijuna eura iz instrumenta za brzo financiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo".


Vijeće ministara BiH je 23. travnja svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 miljuna eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog instrumenta za brzo finansiranje.

"Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci. Ovo je neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere. Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko Distrikt, dok je raspodjela sredstava županijama odluka koja se donosi na razini entiteta - što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa proračuna", navode u izjavi.


"Međunarodna zajednica je reagirala brzo i odlučno u pružanju medicinske pomoći i izradi programa ekonomske podrške. Globalna ekonomija se suočava sa padom, što je i slučaj u BiH. Posljedice osjećaju mnogi građani i poslovni subjekti.

"Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preduzeti odlučne i pravovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 milijuna eura pomoći od MMF-a".


"Bh. političari trebaju bez odlaganja odblokirati sredstva MMF-a za njihovo korištenje kako bi se ista mogla iskoristiti za dobrobit građana. Rješenje je jednostavno, Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti", zaključili su.