Papa Franjo pomaže migrante u BiH

Papa Franjo pomaže migrante u BiH
Getty images

U četvrtak, 1. srpnja 2021. s početkom u 11 sati, uz nazočnost apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini mons. Luigija Pezzuta, održat će se svečano polaganje kamena temeljca za dvije dvorane u novom trajnom kampu 'Lipa' pokraj Bihaća, javili su iz Apostolske nuncijature u Sarajevu.

Papa Franjo, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, izrazio je želju za pružanjem konkretne podrške migrantima 'Lipe' i radnicima zaduženim za njihovu brigu. Osobnom donacijom, Sveti Otac je odlučio podržati realizaciju dvije višenamjenske dvorane i blagovaonice za obitelji i maloljetnike u trajnom kampu 'Lipa', koje su trenutno u izgradnji.

Biskupijski Caritas Banja Luka, Caritas Ambrosiana i Ipsia također doprinose realizaciji dviju dvorana, kao i budućem upravljanju tim prostorima.

Humanitarna kriza, izazvana požarom nekadašnjeg šatorskog kampa 'Lipa' (područje Bihaća), 23. prosinca 2020. godine prisilila je 1.500 migranata da budu napušteni na snijegu i na ekstremno niskim temperaturama. Kao odgovor na ovu krizu, na tom mjestu postavljen je privremeni kamp kako bi se izbjegla još veća tragedija da izbjeglice riskiraju svoje živote u tako lošim uvjetima. 

U međuvremenu, razvijeni su planovi za stvaranje trajnog kampa 'Lipa' koji će tijekom idućih godina postati službeni smještaj za migrante. Nuncij Pezzuto izražava svoju blizinu i brigu o uvjetima kampa na području 'Lipe', mjestu koje je prilično izolirano i još uvijek nema neke osnovne infrastrukturne usluge, posebno za maloljetnike i obitelji.

Dar Svetog Oca važan je doprinos u stvaranju novog trajnog kampa 'Lipa' kao humanijeg i gostoljubivijeg mjesta. Ova podrška predstavlja drugu donaciju pape Franje u korist migranata koji se kreću duž Bosne i Hercegovine, nakon prve od prošlog listopada koja je omogućila stvaranje dvaju 'socijalnih kutaka' u izbjegličkim kampovima Ušivak i Sedra, navodi KTA.