PAO DOGOVOR Proračunskim korisnicima će plaća prvi travnja narasti 8 posto, potom na Novu godinu još 7 posto

Novac
Ilustracija

Na današnjemu sastanku predstavnika Vlade HNŽ-a i čelnika šest sindikata proračunskih korisnika postignut je konačan dogovor o povećanju plaća proračunskim korisnicima za 15 posto. Rast osobnih dohodaka bit će ostvaren u dvije etape odnosno kroz dvije godine, u visinama od 8 u prvoj odnosno dodatnih 7 posto u drugoj godini, a obuhvatit će otprilike 5500 proračunskih korisnika - osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika, priopćila je Vlada HNŽ.

Naime, nakon nekoliko susreta i stalne komunikacije na relaciji Vlada – sindikalni partneri, danas je postignut obostrano zadovoljavajući dogovor da se, zbog aktualne krize i evidentnih poskupljenja osnovnih životnih potrepština, ide na povećanje plaća proračunskim korisnicima počevši već od 1. travnja tekuće godine za 8 posto, a od 1. siječnja 2023. za dodatnih 7 posto.

''Premda smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plaća, a podsjećam kako je ova vlada povećala plaće svim proračunskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, u osnovnom obrazovanju i znatno više kroz usklađivanje plaća, uz niz drugih financijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnog trenutka i sveopćega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji smo danas i utvrdili'', izjavio je ovom prigodom predsjednik Vlade Nevenko Herceg, priopćila je, između ostalog, Vlada HNŽ.

Predstavnici sindikata još su jednom istaknuli poteškoće s kojima se građani susreću zbog aktualne krize koja je dovela do značajnih poskupljenja. Dodali su i kako razumiju napore Vlade da, sukladno proračunskim mogućnostima, ublaži udar na građanski životni standard.
Danas postignuti dogovor Vlada će odlukom potvrditi na prvoj sljedećoj sjednici.