PALESTINCI U BIH "Svi se trebaju ograditi od izraelskog fašističkog režima, nama 1948. godina ne predstavlja nikakvu neovisnost"

palestina, izrael, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Udruga Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini oštro je osudilo najavljeno obilježavanje, kako navode, Dana neovisnosti Izraela koje je planirano da bude održano sutra u Sarajevu.

Ističu da je ono što se naziva Dan neovisnosti Izraela je za palestince Dan Nakbe - katastrofe - i podsjetnik da je Izrael napravljen na mitu o nacionalnom oslobođenju krvlju palestinskog naroda na njihovoj otetoj zemlji.

"Iz udruge tvrde da Izraelci slave krađu i okupaciju Palestine zamjenivši britanski kolonijalizam još strašnijim doseljeničkim kolonijalizmom", prenosi Fena.

Za njih ono što se dogodilo 1948. ne predstavlja neovisnost, već najveću oružanu pljačku i genocid dvadesetog stoljeća.

"Pozivamo sve službenike i institucije da bojkotiraju ovaj sramotni dan i da se ograde od podrške izraelskom fašističkom režimu koji je odgovoran za likvidacije, progone, oduzimanje zemlje, te, kako smo danas vidjeli, za svirepe likvidacije novinara i aktivista koji pišu i izvještavaju o tim zločinima. Podrška i sudjelovanje u obilježavanju ovog tzv. Dana neovisnosti Izraela ohrabruju i podržavaju izraelski okupatorski režim u nastavku maskra nad okupiranim palestinskim narodom", priopćeno je.