PALA SKUPINA VOZAČA AUTOBUSA U posebnim pregradama krijumčarili odjeću i aromu za nargile

krijumčari,tekstil,Tužiteljstvo BiH
pixabay

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje većih količina tekstilne i akcizne robe te prodaju neocarinjene robe na tržištu BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.  

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

 -Dacić Elvedina, rođenog 1987. godine u Novom Pazaru, R Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina R  Srbije,

-Brunčević Elvisa, rođenog 1980. godine u Novom Pazaru, R Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina R Srbije,

-Čarovac Omera, rođenog 1989. godine u Novom Pazaru, R Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina R Srbije, i

-Salima Čavčića, rođenog 1966. godine u Rogatici, državljanina BiH.

 Optuženi se terete da su, u vremenskom periodu od početka mjeseca studenog 2022. godine do polovine mjeseca siječnja 2023. godine, kao članovi organizirane grupe za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe,  u više navrata vršili krijumčarenje tekstilne robe - raznih odjevnih predmeta poznatih svjetskih brendova,  akcizne robe (aroma za nargilu), te druge vrste roba sa područja Srbije na teritorij BiH, koju su prodavali njima poznatim osobama na području BiH i na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu proračunu i građanima BiH.

 Prema navodima optužnice, optuženi su kao vozači vozila, za izvršenje kaznenih djela koristili autobuse prevozničkih firmi kojima su upravljali, sa specijalno izgrađenim pregradama i skrovištima za krijumčarenje robe preko granice.

 U nekoliko odvojenih radnji krijumčarena roba je otkrivena i oduzeta od strane službenika UIO BiH i Granične policije BiH.

 Optuženi se terete da su počinili kaznena djela - organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz člana 215. KZ-a BiH u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz člana 214. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.