Pakistanci prisilno udaljeni iz BiH

Protjerivanje Pakistanaca Sarajevo
SPS

Služba za poslove sa strancima (SPS) je u skladu sa Sporazumom o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan, uspješno izvršila postupak prisilnog udaljenja prve grupe državljana Pakistana, koji su nezakonito boravili u Bosni i Hercegovini.

Ove osobe bile su smještene pod nadzor u Imigracijski centar Službe, a prisilno udaljenje realizirano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz pratnju službenika osiguranja i pratnje Službe za poslove sa strancima do Islamabada, gdje su predati nadležnim organima Pakistana.

Služba za poslove sa strancima je implementacijom Sporazuma o readmisiji, kao važnog instrumenta u suprotstavljanju neregularnim migracijama, još jednom potvrdila spremnost i opredjeljenost za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH.

Provođenjem ovog postupka napravljen je značajan iskorak na zapadnom Balkanu, čime je BiH postala prva zemlja u regiji koja je realizirala prisilno udaljenje državljana Pakistana uz pratnju do matične zemlje.

Prisilnom udaljenju prethodili su kompleksni procesi, koje je Služba uspješno okončala, a u narednom razdoblju će se intenzivirati suradnja sa vlastima Pakistana, u cilju implementacije Sporazuma o readmisiji i udaljenju državljana Pakistana u matičnu zemlju, priopćeno je iz Ureda za informiranje SPS.