PADAJU CIJENE ROBE IZ UVOZA Jeftiniji dizel, lož ulje, gume, tekstil, meso, mliječni proizvodi, povrće

..., carine na ogroman broj proizvoda od 1. siječnja će biti upola umanjene.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević pojašnjava da se radi o proizvodima porijeklom iz EU-a, koji su obuhvaćeni aneksima privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom koji je započeo u srpnju 2008.

Manje carine

Iz UNO-a BiH poručuju da će carina biti u potpunosti ukinuta za dizel-gorivo, bezolovni motorni benzin s oktanskim brojem 95 ili većim, lož ulja, te na gume za bicikle, putničke automobile, autobuse i kamione. Također, carina će u potpunosti biti ukinuta i za određene proizvode tekstilne industrije, poput spavaćica i pidžama, majica kratkih i bez rukava, džempere, pulovere i prsluke, trenerke, skijaška odjela, kupaće kostime i slično. Od početka iduće godine, kaže Kovačević, carina će biti ukinuta i na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite. "Također, neće se plaćati ni carina na ovčje i kozje meso, određene mliječne proizvode, poput namaza i sireva, na koje se trenutačno carina naplaćuje 2,5 posto, a ukida se i za određene vrste povrća", kazao nam je Kovačević.
Sa sadašnjih šest na četiri posto bit će snižena carinska stopa na teleće i juneće meso, prženu kavu sa i bez kofeina, dok će u potpunosti stopa na ove proizvode biti ukinuta 2013. Kada je u pitanju smanjenje carina sa šest na četiri posto, bit će smanjena stopa carine na uvoz iz EU-a bezolovnog motornog benzina s oktanskim brojem manjim od 95, kompresorska i turbinska ulja za podmazivanje, kažu iz UNO-a. Stope carine se od početka 2011. smanjuju i na određene mliječne proizvode, poput nekih jogurta, mliječnih namaza i slično ovisno o sadržaju mliječne masnoće u istima, s trenutačnih šest na četiri posto. "Stopa carine s devet na šest posto se smanjuje za rabljena putnička motorna vozila s porijeklom iz EU-a, određene tekstilne proizvode poput kaputa, ogrtača i pelerina od umjetnih i sintetičkih vlakana, odijela od vune, jakne, sakoi i hlače, kostimi od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluze i košulje od pamuka ili sintetičkih vlakana i slično", pojasnili su iz UNO-a. Postupno ukidanje carina s devet na šest posto od početka iduće godine odnosi se i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva.

Smanjenje cijena

Iz UNO-a smatraju da bi smanjenje carina trebalo dovesti do smanjenja troškova i krajnjih prodajnih cijena, što bi trebalo poboljšati konkurentnost kompanija i smanjiti pritisak na kućne proračune. Hoće li će doći do snižavanja cijena ovisi o tržišnoj strukture, gdje će monopolizacija domaćeg tržišta zasigurno dovesti do prelijevanja ušteda na carinama i ulaznim troškovima u profite proizvođača ili marže trgovaca. "Teško je reći hoće li će doći do smanjenja cijena od početka iduće godine zbog ukidanja i smanjenja carine. Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje u danom trenutku ovisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. U svakom slučaju, ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu proizvoda", poručio je Kovačević. O smanjenju cijena još uvijek nitko ne govori, no poznata je praksa da trgovci u BiH lako ne smanjuju cijene. Ipak, ovoga puta imaju jak razlog za smanjenja goriva, sportske opreme, ali i cijena mesa i odjeće za koje su smanjene carinske stope. Ako se trgovci ne sjete umanjiti maloprodajne cijene, vlast bi konačno trebala naći mehanizam da ih natjera na smanjenje cijena.

Smanjeni prihodi od carina

Ukidanje i smanjenje carina na uvoz određenih proizvoda iz zemalja članica EU-a rezultira i smanjenjem prihoda od carina. "Ako se usporedi 10 mjeseci 2010. godine s istim razdobljem prošle godine, vidljivo je da su prihodi po osnovi carina manji za 44 milijuna maraka u ovoj godini", kazali su nam u UNO-u. O tome govori i činjenica da je u deset mjeseci ove godine po osnovi prihoda od carina prikupljeno 245 milijuna maraka, u istom razdoblju prošle godine je prikupljeno 289 milijuna maraka. "Sasvim sigurno je da će prihodi od carina biti manji i iduće godine", kazali su iz UNO-a BiH.

Ukidanje svih stopa do 2013.

Primjena privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om započela je 1.srpnja 2008.
Već početkom primjene privremenog sporazuma započelo se s ukidanjem i snižavanjem stopa carine na određene proizvode, kako je i dogovoreno u pregovaračkom procesu između BiH i EU-a. Od početka 2009. za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU-a i imaju porijeklo iz EU-a carine su u potpunosti ukinute, a za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU-om da se stope carine postupno smanjuju kroz razdoblje 2008. - 2013. godine.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba