Pad broja zaraženih u BiH, zabilježeno 108 novih slučajeva

Testiranje covid-19
Ilustracija

U Federaciji BiH su u protekla 24 sata testirana 484 uzorka, od kojih je 68 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj županiji, Zeničko-dobojskoj županiji, Unsko-sanskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Bosansko-podrinjskoj županiji i Kantonu Sarajevo.

Od 54 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 34 osobe su muškog spola (62.96 posto) i 20 ženskog spola (37.04 posto). Što se tiče starosne strukture, 36 preminulih pacijenata (66.67 posto) je imalo preko 65 godina.

Još 40 osoba inficirano je virusom korona u Republici Srpskoj u protekla 24 sata. Testirano je 280 uzoraka, a virus je potrvđen kod 14 osoba iz Ljubinja, 13 iz Bileće, tri iz Laktaša, po dvije iz Prijedora i Mrkonjić Grada i po jedno iz Banjaluke, Kozarske Dubice, Trebinja, Istočne Ilidže, Novog Grada i Teslića.

Riječ o 10 muških i 30 ženskih osoba, od kojih je šest mlađe, 30 srednje i četiri osobe starije životne dobi, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, prenosi Srna. Većina novozaraženih su radnici tvornice za preradu ribe kod Stoca u Federaciji BiH.

Testiranje je izvršeno u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici u Foči.

U odnosu na jučer, u protekla 24 sata došlo je do znatnog pada broja novozaraženih koronavirusom u Bosni i Heregovini. Usporedbe radi, jučer su zabilježena 172 slučaja zaraze covid-19.