PACIJENTI NA ČEKANJU Oglasila se sarajevska bolnica o obustavljenim ozbiljnim kirurškim operacijama

Bolnica Abdulah Nakaš

Zbog kvara na sustavu za zrak kojim se opskrbljuju sve mašine, pa i respiratori, već nekoliko dana je obustavljen operativni program u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, za pacijente koji trebaju ozbiljnije kirurške intervencije, odnosno otkazane su i sve elektivne operacije koje su već bile zakazane. 

Iz Opće bolnice tvrde da su na vrijeme obavijestili pacijente i nadležne institucije o kvaru. 

Tvrde da su pacijenti obaviješteni

"Dio operativnog programa u Općoj bolnici je obustavljen o čemu su pacijenti i nadležni na vrijeme obavješteni. Dio operativnih sala radi, a otklanjanje kvara na elektronici je u tijeku i uz poštivanje zakonskih procedura", naveli su u odgovoru za Avaz.

Dodaju da početkom narednog tjedna očekuju uspostavljanje redovnog operacijskog programa.

Zbog ove situacije trenutno je ugrožen veliki broj akutnih slučajeva perforacija slijepog crijeva ili drugi hitnih abdominalnih i ostalih bolesti koje zahtijevaju rad umjetnih pluća, odnosno respiratorsku podršku.

Zašto sustav nije zamijenjen?

Podsjetimo, tzv. postrojenje za plinove je moralo prestati   radom, jer je u sustav ušao kondez. To znači da bi voda ili bakterije mogle biti smrtonosne po pacijente i sreća je da niko nije stradao.

Činjenica da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ima odličnu financijsku situaciju u smislu slobodnih sredstava na žiro računu otvara pitanje zašto se blagovremeno nije servisirao ili zamijenio cijeli sustav za zrak čiji je rok trajanja davno istekao?