Ozračje nesigurnosti za povratnike u RS

Hrvatska, Republika Srpska, povratnici

Nekoliko incidenata koji su se u relativno kratkom razdoblju dogodili na području entiteta Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini, ponovno su upozorili da, usprkos tvrdnjama službenih vlasti, ozračje za hrvatske povratnike na području RS i nije tako dobro.
Najnoviji incident dogodio se u Doboju tijekom proteklog vikenda kad su nepoznate osobe oštetile su ploču na zgradi Hrvatskog doma »Petar Ajvazović« u Vidovdanskoj ulici. Na zgradu je bacano kamenje, što je dovelo do težeg oštećenja velike ploče na kojoj se nalazi natpis Doma.
Oštećenja je dobojski župnik primijetio poslije pučke mise u nedjelju, nakon čega je odmah obavijestio policiju koja je napravila očevid. Radi se zapravo o staroj župnoj kući koju su komunističke vlasti oduzele nakon Drugog svjetskog rata, a koja je vraćena župi u jesen prošle godine. U njoj je sada djeluju Caritas i HKD Napredak. Ovo je novi u seriji incidenata usmjerenih prema malobrojnim Hrvatima u Republici Srpskoj, nakon napada na imovinu povratnika u Derventi.
Podsjetimo, nepoznati izgrednici oštetili su u Derventi u posljednjih mjesec dana više obiteljskih kuća hrvatskih povratnika, a posljednji izgred dogodio se sredinom prošlog tjedna. Ove događaje je mjesni župnik Filip Maršić nazvao sustavnim zastrašivanjem Hrvata kako se ne bi vratili u taj dio Republike Srpske.


»Počinitelji većinom nisu zainteresirani za materijalnu korist jer ne kradu stvari, nego ih lome i uništavaju, iz čega se može zaključiti da je riječ o organiziranim akcijama radi sprječavanja povratka prognanika na svoja ognjišta«, rekao je velečasni Maršić čije je riječi prenijela Katolička tiskovna agencija.
Maršić vjeruje da policijske vlasti RS-a ni ovaj put neće pronaći počinitelje. Pozvao je vjernike da, unatoč kušnjama, ustraju na povratku u prijeratne domove.


U Derventi je bilo i drugih incidenata, poput pokušaja provale u župnu crkvu i slično.
Od stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, oštro je reagirao bosanskohercegovački HSP koji je osudilo napad na hrvatske povratnike u RS. »Riječ je o sustavnom i organiziranom djelovanju skupina čiji nalogodavci sjede u tijelima vlasti u RS. To potvrđuje i potpuna indolentnost MUP-a RS, koji na ovaj put nije učinio ništa da se počinitelji pronađu i kazne. Isti odnos imaju i općinske vlasti, ističe se u priopćenju iz HSP-a izdanom nakon događaja u Derventi. Iz te stranke pozvali su vlasti iz RS i njezinog premijera Milorada Dodika da prestanu s opstruiranjem povratka Hrvata u RS.
Podsjetimo, na području današnje RS prije rata živjelo je oko 220.000 Hrvata, no zbog ratnog i poratnog etničkog čišćenja sada ih je ostalo manje od desetine od toga broja.

vjesnik