Ozbiljan skok novozaraženih u HNŽ-u; Avdić: “Treći val je tu, ako ovako nastavi škola ide online"

Nermin Avdić
hercegovina.info

Zbog ozbiljnog skoka broja novozaraženih koronavirusom u HNŽ-u, danas je u Vladi HNŽ-a održana konferencija za tisak gdje su se prisutnim medijima obratili ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Nermin Avdić i glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović. 

“Dobili ste jutros našu informaciju, čini se da je u protekla 24 sata bilo 152 novozaraženih. To nam govori da imamo rep nekog drugog vala ili početak nekog trećeg vala”, istaknuo je Pavlović te pozvao na odgovorno ponašanje kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. 

Avdić je na početku konferencije za tisak istaknuo da je samo njegovo obraćanje dokaz da je došlo do pogoršanja situacije. “Mi ulazimo sada u treći val, definitivno smo u trećem valu i ta uzlazna linija nažalost se povećava. Znamo da je u prošlom mjesecu tjedna incidenca iznosila 57-58 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a sada je ona već premašila 170 oboljelih, što je tri puta više. Sve je to problem koji nam ponovno opterećuje zdravstveni sustav”, kazao je Avdić. 

Izrazio je nade da se stanje neće pogoršavati, i vratiti na ono iz listopada i/li studenog.

“Strah me je da ne dođe u te incidence, jer bi sustav bio potpuno zakrčen. To što se sada događa u Sarajevu pokazatelj je što nas sutra čeka. Bolnice su se popunile, traži se krevet više. Nadam se da nećemo doći do te situacije, ali sadašnje indicije govore da je taj val u uzlaznoj putanji i da moramo već sada poduzeti sve mjere da se to ne bi dogodilo”, istaknuo je Avdić.

Dodao je da je u Zavodu održan sastanak u smislu provođenja epidemioloških mjera gdje je donesen niz zaključaka koji se odnosi na to da se sve postojeće mjere moraju početi poštivati, pa makar I kažnjavanjem i zatvaranjem.

“Ako pustimo da ovo dalje raste, strah me je da ćemo morati preći sa školom online, da ćemo morati zatvarati objekte kao što sada već Sarajevo radi u petak, subotu, nedjelju, pa ćemo imati i prosvjede. Nadam se da to možemo spriječiti, upravo provođenjem i nadzorom sadašnjih mjera koje su na snazi, za što je odgovorna jedna, druga i treća inspekcija i policija. Obećali su da će mjere provoditi", zaključio je.

U međuvremenu je stiglo i priopćenje Kriznog stožera HNŽ-a o 152 novozaraženih u posljednja 24 sata.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 59 bolesnika, od kojih je 8 na invazivnoj i 2 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 12, a otpušteno 5 pacijenata, naveli su.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 608  uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 152 i to: 99 iz Mostara, 31 iz Konjica, 4 iz Čitluka, 3 iz Stoca, 1 iz Neuma, 13 iz Čapljine i 1 iz Ravnog.

Stiglo 550 cjepiva

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 169 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 989 rješenja. Ukupno je izdano 26028 rješenja.

Kada je pak u pitanju cijepljenje Avdić podsjeća da je najbolje rješenje imunizacija, no nažalost nemamo cjepiva. Manja koičina, donacija iz Srbije u HNŽ je stigla jučer. 

"Došlo je 550 cjepiva i mi ćemo ih tijekom dana distribuirati u zdravstvene ustanove u HNŽ u količini koje im mogu pripasti. Automobil je već u pogonu, dobili smo od Agencije za lijekove odobrenje da je ispravno cjepivo i može se početi sa cijepljenjem", zaključio je Avdić.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.