Ovo je BiH: Nitko ne može biti siguran prisluškuju li ga ili ne

razgovor, telefon, mostarke, mostarke, razgovor, telekom operateri, gubici, korisnici, mostarski vicevi, seks, telefon, SMS poruka, Hitno me nazovi, telekom, Tele2, telefon, prisluškivanje, BIH, prisluškivanje, sigurnosne mjere, telefoni, prisluškivanje, telefon, telefoni, krimolovci, droga, Sipa, Hrvatska, prijevara, policija
O tome svjedoči i podatak da se Povjerenstvo za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH sastalo samo tri puta u 2012. godini. Navodno, glavni krivac leži u činjenici da se vlast na razini države često preslagivala. S druge strane, u srpnju mjesecu ove godine direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević upozorio je da se prisluškivanje i presretanje komunikacija u BiH obavlja mimo europskih standarda.

Kovačević je istaknuo kako nitko ne zna što se radi s nastalim materijalima, nema statistike o tome koliko je zakonitog presretanja komunikacija od policije tijekom godine i nema mogućnosti revizijskog postupanja. Prema njegovim riječima, dodatni problem predstavlja nezainteresiranost za rješavanje ovog pitanja.

Onemogućena kontrola

Ono što posebno brine je činjenica da je inspektorima Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH u sva tri vodeća telekom operatera u BiH onemogućena kontrola zakonitosti presretanja telekomunikacija, odnosno pristupa osobnim podacima. Stoga je važno podsjetiti što piše u Zakonu koji se odnosi na sigurnosnu agenciju OBA.

U Zakonu o obavještajno- sigurnosnoj agenciji BiH (OBA), u članu 77 koji regulira tajno prikupljanje podataka za koje su potrebne sudske ovlasti, stoji da se praćenje na mjestima koja nemaju javni karakter, praćenje komunikacija preko telekomunikacijskih i drugih oblika elektronskih uređaja, kao i pretres imovine bez pristanka vlasnika ili osobe koja privremeno zauzima tu imovinu, može obavljati samo u slučajevima za koje su dobivene prethodne ovlasti predsjednika Suda BiH ili suca Suda BiH kojeg je odredio predsjednik Suda BiH, javlja Večernjak.

Ako generalni direktor ima osnovane razloge smatrati da su mjere praćenja i pretresa iz ovog dijela potrebne Agenciji kako bi mogla provesti istragu o prijetnji po sigurnost BiH, generalni direktor upućuje pismeni zahtjev sucu za dobivanje odobrenja za takva praćenja i pretrese.

Obavještava li itko građane

Svi takvi zahtjevi moraju sadržavati sljedeće: vrstu komunikacije za koju se predlaže upotreba mjera prisluškivanja, vrstu informacija, evidencija, dokumenata ili stvari koje su predložene za prikupljanje i sredstva koja će u tu svrhu biti upotrijebljena, ime osobe ili osoba koje su predložene kao predmet praćenja ili pretresa, opći opis mjesta ili mjesta koja se predlažu za obavljanje praćenja ili pretresa, ako je moguće dati opći opis takvog mjesta, informacija kojom se obrazlaže opravdanost primjene mjera praćenja ili pretresa kako bi omogućila Agenciji provedbu istrage o prijetnji po sigurnost BiH, izjava da se tražene informacije ne mogu prikupiti u potrebnom vremenskom razdoblju ni na jedan drugi način, rok ne duži od 60 dana na koji se traži važenje naloga, informacija o svim ranijim zahtjevima koji su podneseni u vezi s osobom ili mjestom koje je predmet praćenja ili pretresa, datum kada je zahtjev podnesen, ime suca kome je upućen i odluka suca o tom zahtjevu. Sudac donosi odluku u roku od 48 sati nakon podnošenja zahtjeva. Nije moguće uložiti žalbu protiv ove odluke. Građanin BiH koji je bio predmet praćenja ili prisluškivanja treba, po okončanju praćenja ili prisluškivanja, biti obaviješten o poduzetim mjerama najduže u roku od 30 dana po okončanju postupka. Prilikom primjene mjera tajnog praćenja i pretresa u skladu s ovim članom, Agencija koristi što nenametljivije tehnike koje su joj na raspolaganju. Osim Zakona o OBA, prisluškivanje regulira i Kazneni zakon BiH i Zakon o kaznenom postupku BiH.

Vecernji list