Ove trgovine i radnje u Federaciji BiH od danas mogu otvoriti vrata kupcima

Ove trgovine i radnje u Federaciji BiH od danas mogu otvoriti vrata kupcima
Arhivska fotografija

Federalni stožer Civilne zaštite u srijedu je donio odluku o ukidanju zabrane rada za pojedine vrste biznisa na području Federacije Bosne i Hercegovine, a ovo je pojašnjenje odluke.

Kako je priopćeno ranije, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti te rad malih obrta i srodnih djelatnosti.

Kako je objašnjeno iz Federalne uprave civilne zaštite, dozvoljava se rad prodavnicama koje do sada nisu smjele otvarati vrata kupcima, a to su i prodavnice koje prodaju odjeću i obuću, pod uvjetom da nisu locirane u tržnim centrima. Ovo je posebno zanimljivo jer su ovakve trgovine tjednima zatvorene.

Pitanje je hoće li ovakve trgovine moći ispuniti uvjete s obzirom na veličinu pojedinih radnji. Jedna od solucija koje se nameću jeste formiranje redova ispred trgovina po uzoru na banke, pošte i markete.

Naime, vlasnici spomenutih objekata koji će od danas moći raditi moraju osigurati i poštovati higijensko-epidemiološke mjere koje su im naložene i instrukcije o radu uz instrukcije za sprječavanje infekcija, a koje će im dati Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo.

"Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati osobnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Naređuje se vlasnicima ovih trgovina da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača", poručeno je iz stožera.

S obzirom na to da se odluka poziva na Zakon o obrtima i srodnim djelatnostima, obnova posla dopuštena je frizerskim salonima, kozmetičarskim radnjama (maniker, pediker) cvjećarama, bravarima, krojačima, obućarima, stolarima, automehaničarima, autolimarima, autolakirerima, zlatarama, drvoobrađivačima, grafičarima i knjigovescima...

Kako je objašnjeno iz Federalne uprave civilne zaštite i dalje mogu da rade prostori tržnice gdje se prodaju prehrambeni i tekstilni proizvodi, stočne tržnice, trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizirane prodavnice medicinskih i veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske crpke, kiosci, pekare, kemijske čistionice, specijalizirane prodavnice za prodaju ortopedskih pomagala, specijalizirane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logistički distributivni centri hrane i pića, higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, prodavnice autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Odluka ostaje na snazi do 15. svibnja.

Na snazi ostaje zabrana rada tržnim ili shopping centrima, osim apoteka te prodavnica prehrambenih i higijenskih proizvoda u tim centrima. I dalje ne mogu raditi kina, muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, bazeni, kupališta, sportski centri, spa i fitnes centri uključujući i teretane, diskoteke, kasina i sportske kladionice.

Podsjeća se da je još uvijek je na snazi naredba koja obustavlja pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija - a to su restorani, pizzerije, ćevabdžinice, buregdžinice, prodavnice brze hrane i slično. Naravno, kao i do sada, mogu raditi oni ugostiteljski objekti koji mogu osigurati dostave hrane.

Na snazi je i dalje zabrana javnog okupljanja, a podsjećamo i da je Federalni stožer civilne zaštite donio naredbu prema kojoj se za 1.,2. i 3. svibnja, dakle za petak, subota i nedjelja, ponovo uvodi policijski sat u trajanju od 22 sata do pet sati ujutro.

Tijekom svibanjskih blagdana zabranjeno je i okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu.