OVAJ PUT IZ BLAGAJA Kaznena prijava protiv Marine Deronjić i Zdravka Čuljka, samo se slažu

Buna, blagaj, Bespravna gradnja

Skupina građana organiziranih oko GI „Ne na Buni i u mome Blagaju“ upoznala je sve gradske vijećnike sa bespravnom gradnjom u svom kraju.

U informaciji koju su odaslali gradskim vijećnicima izražavaju zabrinutost zbog usvajanja Odluke o postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevine iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju koja je usvojena na 8. sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Navode da je vijećnik Tomislav Primorac pokrenuo i službenu inicijativu za utvrđivanje zakonitosti gradne objekata u priobalnom području rijeka Bune i Bunice.

„Naime, mi smo se organizirali prvenstveno oko konkretnog problema koji se događa u našem susjedstvu, ali i generalno jer je pasivan odnos odgovornih osoba u gradskim službama u našem slučaju dao za pravo i drugim pojedincima da svakodnevno uzurpiraju zaštićeni priobalni pojas rijeke Bune i na njemu grade nelegalne objekte u različite svrhe. Konkretno u našem slučaju se radi o gradnji dva stambena objekta Brutak Blagaj za koja postoji sumnja da se njihovom gradnjom/dogradnjom stambeni objekti žele u konačnici prenamijeniti u turističke objekte“, naveli su.

Navode da urbanističke suglasnosti i odobrenje za gradnju iz lipnja 2019. godine nisu izdani na građevinskom zemljštu već na zemljištu koje predstavlja priobalni pojas rijeke Bune.

„Radi se o općem dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno vodno dobro i oba izvrišta pitke vode za mještane Malog Polja. Zakonom o vodama FBiH propisano je da na vodnom dobru nije dozvoljena izgradnja stambenog objekta, a i prostornim planom na predmetnoj nekretnini nije dozvoljena gradnja jer se ne radi o zoni stanovanja već o zaštitnom pojasu vodotoka. Oba objekta se grade bez valjane dokumentacije i za nih je po zahtjevu Institucije Ombudsmana za ljudska prava od 29. svibnja 2020. od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja poništeno rješenje o urbanističkoj suglasnosti. Međutim, nakon toga pored brojnih prijava inspekcijskim službama i izlazaka na teren ni nakon 15 mjeseci građevinskih dozvola još uvijek nije poništena", zaključili su. Zbog svega navedenog odlučili su se na kaznenu prijavu protiv čelnih ljudi gradskog urbanizma.

Buna,blagaj,Bespravna gradnja

I ne frustrira gradski urbanizam samo ovu građansku inicijativu. Ni na Bijelom Brijegu još uvijek ništa nije urađeno povodom ilegalnog šestog kata na zgradi investitora Joks, a što je ustanovljeno koncem 2019. I oni su podnijeli kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika, postupajućeg inspektora i šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka.

I nije samo Blagaj i Brijeg. U Vrapčićima urbanizam za potpuno ilegalni objekat donosi suluda rješenja, samo da se objekt ne sruši. Gradski urbanizam, odnosno gore kazneno prijavljivane osobe zapravo sve čini da pomogne insvestitoru, dok građene okupljene u raznim inicijativama prolongira.

Nerad gradskih tijela redovito prati i nerad županijskih tijela. Tako je ovdje prijavljen i vodni inspektor HNŽ-a Mario Raguž, djelatnik Ministarstva poljoprivrede HNŽ, koje više od mjesec dana na odgovara na upit jesu li radovi kod hotela Buna s dozvolom ili bez.