FOTO  Ovaj čovjek odabrao je neobično zanimanje za život u BiH

Kenan Imamović magija
Privatni album K. Imamovića

Svi su, kao djeca, bar jednom pokušali da imaju super moći i budu čarobnjaci. Kako rastu, tako manje vjeruju u čarobnjake, ali želja za moćima je ista. Zato žele da budu mađioničari.

Kenan Imamović iz Kiseljaka se kao dijete zainteresirao za posao iluzionste. Gledajući školsku predstavu na kojoj je nastupao mađioničar, potpuno fasciniran 'činima' koje je izvodio, poželio je da ih i on nauči i da drugi budu oduševljeni njegovim radom.

"U to vrijeme, informacije nisu bile dostupne kao danas. Nije bilo interneta, a literatura je bila oskudna. Ali nisam se dao pokolebati. Trikove sam uvježbavao do najsitnijih detalja i to pred obitelji i rodbinom koji su mi bili prvi gledatelji", kaže Imamović za Hercegovina.info.

A mađioničarstvo je znanost. Nije lagano i ne treba ga olako shvatati. Koliko god da nam trikovi djeluju lagani, a potezi mađioničara bez greške, iza svega toga stoji ogroman rad i trud. Naročito kada se ovo odabere kao životni poziv. A Imamoviću to jeste. Od svoje 20. godine, on ozbiljno pristupa ovom zanatu, birajući da cijeli život uveseljava druge. Prvo 'izokretanje stvarnosti' je bio trik sa kartama.

"Uvježbavao sam razne tehnike, ali su me karte najviše privlačile. Bio sam potpuno skocentriran na taj zadatak, pa sam znao provesti i deset sati dnevno, vježbajući. Kartomagija mi je bila i ostala jedna od najdražih oblasti". Kenan svoje nastupe uvijek prilagođava publici, pa je zarad toga, usavršio i druge oblasti kao što su manipulacija, opća magija ili mikromagija.

On sam se ne može odlučiti za omiljeni trik, ali kako kaže, uvijek je u pitanju trik sa kartama. Mađioničarstvo je posao koji zahtijeva puno radno vrijeme. Ako ne nastupa, onda vježba, a vježba zahtijeva potpunu predanost. Ako neki zadatak ima više trikova u kontinuitetu, to traži posebnu pažnju, da bi se sve izvelo bez greške.

Kenan nastupa kao zabavljač na rođendanima, druženjima i privatnim proslavama. U Bosni i Hercegovini mađioničarstvo nije popularno kao u inozemstvu, ali za dobrog majstora uvijek ima posla. Imamović ne krije da bi volio da se mađioničarstvo podigne na veću razinu, da postane popularnije i među mladima više zastupljeno. Lijep je kao posao i kao hobi i lako se zaljubiti u njega.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.