Otvoreno pismo zastupnicima u Federalnom Parlamentu

...rješavanjem prava branitelja iz Domovinskog rata, želimo Vas upoznati sa jednom činjenicom.
Naime, u Federaciji Bosne i Hercegovine postoje branitelji koji su navršili 65 godina života, a nisu uspjeli kroz rad steći najmanje 20 godina radnog staža iz različitih razloga.

S obzirom, da ni jedan zakon u ovoj državi ne omogućava braniteljima bez ratnog vojnog invalideta ili 20 godina radnog staža pravo na vojnu mirovinu, postavlja se pitanje od čega će ti ljudi živjeti.
65-a godina života je razdoblje kada ne možete više dobiti posao i događa se da branitelj ima manje od 20 godina radnog staža među kojima je uračunato i 8 godina duplog staža provedenog u Domovinskom ratu, što otvara pitanje je li moralno živjeti u državi u kojoj dragovoljac ili veteran Domovinskog rata nakon 65-e godine nema pravo niti na najnižu zagarantiranu mirovinu.

Prema našim saznanjima, jedan dio branitelja dolazi iz ruralnih područja i uglavnom su se bavili poljoprivredom i nikada nisu zasnivali radni odnos.
Postoje i slučajevi branitelja koji poslije Domovinskog rata u 20 godina nikada nisu pronašli posao, a u razdoblju prije Domovinskog rata bili su na birou za zapošljavanje ili su bili uposleni u poduzećima gdje im nije uplaćivan radni staž.

Nažalost, postoje i oni slučajevi branitelja koji zbog svog psihološkog i traumatskog zdravstvenog stanja nisu bili više u mogućnosti zasnovati radni odnos, niti im je ova država bila spremna priznati vojnu invalidnost na temelju posljedica ratnih iskustava, pa možemo zasigurno tvrditi kako se radi o oboljelim braniteljima bez procenta invalidnosti.
Veliko je pitanje kako pomoći tim ljudima koji su bili na braniku države kada se borilo za njezinu opstojnost i zasigurno su zadužili ovu državu, a ona im nije omogućila ni minimalnu mirovinu kojom bi sebi mogli osigurati hranu i lijekove u trećoj dobi života.
Naravno, država je samo ustavno-pravni okvir jednog prostora, a u državi uvijek su odgovorni pojedinci koji zakonskim propisima uređuju obveze i prava građana u toj državi.

Sazrelo je vrijeme za donošenje zakona za branitelje koji su navršili 65 godina života bez obzira na radni staž ako su sudjelovali u obrani suverenosti Bosne i Hercegovine, stoga tražimo od zastupnika Federalnog Parlamenta u ovom sazivu od kojih većina nije ni sudjelovala u Domovinskom ratu, jesu li spremni napraviti iskorak i donijeti zakon za branitelje koji su sudjelovali u obrani suverenosti Bosne i Hercegovine, minimalnu mirovinu kako bi i oni mogli „koliko-toliko" civilizirano živjeti.
Nadamo se da među Vama još uvijek ima zastupnika koji su socijalno osjetljivi i kojima četverogodišnji mandat u Parlamentu nije samo dobro plaćena stolica.

 

SEKTOR BRANITELJA
OBOLJELIH OD PTSP-a