Otvoreno pismo Udruge dragovoljaca hrvatskim zastupnicima

... Federacije BiH i političkom vodstvu stranaka iz kojih dolaze.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Dobili smo informaciju da će na prvoj sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH na dnevni red biti uvršten Prijedlog izmjena i dopuna zakona koji regulira rad ureda za evidencije bivšeg Ministarstva obrane Federacije BiH, koji je dosad bio reguliran Uredbom koju je Ustavni sud stavio izvan snage 13. kolovoza 2013.

Na temelju preporuke stručnjaka iz ove oblasti koji poznaju materiju i koji su godinama radili na ovim poslovima, zahtijevamo od Vas da odbacite izmjene i dopune ovog zakona i da inzistirate na donošenju novog zakona, u koji bi bili ugrađeni mehanizmi zaštite digniteta Domovinskog rata, dokumentacije iz Domovinskog rata i stečenih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te prava njihovih obitelji, od bilo kakvih zlouporaba.

S obzirom na to da je nadležnost iz ove oblasti bila podijeljena na općine, županije i Federaciju, mi, predstavnici branitelja, protivimo se donošenju bilo kakvog zakona koji će prenijeti nadležnost ureda za evidencije Federalnom ministarstvu branitelja, koje je skoro pa jednonacionalno, u kojem se krše sva ustavom i zakonom zagarantirana prava hrvatskih branitelja, gdje se konstantno kriminalizira hrvatska komponenta iz Oružanih snaga BiH i gdje se netransparentno i nesrazmjerno troše sredstva na štetu hrvatskih branitelja.

Vama, hrvatskim zastupnicima u Domu naroda Federacije BiH i političkom vodstvu stranaka iz kojih dolazite, ne moramo posebno pojašnjavati koliku je štetu hrvatskim braniteljima prouzročilo Federalno ministarstvo s ministrom Zukanom Helezom na čelu, kada je u pitanju umanjenje novčanih sredstava, nezakonito izvođenje iz prava, neprovođenje odluka Ustavnog suda, i prisiljavanje branitelja da godinama, bez ikakve pravne i financijske pomoći, po sudovima traže svoja prava i na taj način gube vjeru u one vrijednosti za koje su se žrtvovali, što je u biti i namjera onih koji ovakvu politiku provode.

Zoran je primjer za to donošenje privremene Uredbe Vlade Federacije na sjednici 25. kolovoza 2013., koja privremeno regulira ovu oblast, što je ponovno kršenje Ustava FBiH budući da se radi o istoj uredbi koju je Ustavni sud proglasio nevažećom.

Ono što mi, predstavnici braniteljskih udruga, zahtijevamo od Vas, hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, jest da odbacite ovaj zakon i da nam pružite informaciju kako je koji zastupnik i njegova stranka glasovala prilikom izglasavanja pravnog statusa ovog prijedloga zakona.

Na našu veliku žalost i razočarenje, moramo Vas na ovaj način podsjećati da su hrvatski branitelji najzaslužniji za obranu Bosne i Hercegovine i da nas nije bilo, danas ne bi bilo ni Doma naroda Parlamenta FBiH, niti bi bilo hrvatskih zastupnika u istom tom domu naroda, čija je osnovna zadaća štititi ustavom zajamčena prava hrvatskom narodu u BiH i FBiH, a zaštitu digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja u BiH smatramo prioritetnim nacionalnim interesom" stoji u otvorenome pismu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HRHB-a Mostar i Udruga organizatora otpora HVO u BiH.