OTVORENO PISMO Nezadovoljni građanin pisao Mostar parkingu

MO Parking kazne
Hercegovina.info

Čitatelj portala Hercegovina.info Ivan Ćeškić iz Njemačke poslao je otvoreno pismo 'Mostar parkingu' u kojem je opisao zanimljive (ne)zgode koje je doživio sa Pinokijevim projektom rješavanja mirujućeg prometa. Budući da nikad nije dobio odgovor nadležnih, odlučili smo javno prenijeti njegovo pismo:

Moje ime je Ivan Ćeškić, inače sam rođen, nažalost, u BiH i zadnje četiri godine živim na adresi u Njemačkoj. 

Prvo da kažem nisam najpametniji, nisam netko tko će prosipati pamet neku, nisam netko tko je 'otišao' vani i sad da se pravi pametan, ali moram i želim nekoliko stvari napisati, reći, predočiti i nadam se da će doći do nekoga tko će možda pročitati ili reagirati na mail, na savjet, na pozitivnu kritiku, na negativnu kritiku na šta to bilo i kako god to netko tumačio! 

Čitam redovno lokalne portale čisto onako, evo tu sam proveo dobar dio svog života pa se uvijek nadam zanimljivostima i pozitivi nekoj. Tako je došao i sustav naplate parkinga u Mostaru, super konačno idemo naprijed da se uvede red, neka kultura koje smo svi svjesni kad odemo izvan proklete BiH, a kad smo tu ne koristimo je, bar većina smijem reći. Međutim doživio sam nekoliko situacija koje ću navesti koje se meni bar ne čine normalne. Također razgovarao sam s nekoliko prijatelja, poznanika o tome koji su također potvrdili moje mišljenje, a kako oni kažu meni 'znamo, ma to je kod nas tako'.

Situacija 1

Dat ću sebi za pravo i reći nekoliko stvari koje za mene nisu normalne, logične, funkcionalne. Bio sam u Mostaru prije nekih cca. pola godine kada sam doživio prvi 'cirkus' sa parkingom. Ovo opisujem kao 'stranac, čovjek koji ne živi u Mostaru, čovjek koji nije često u Mostaru'. Parkiram auto na 'parking' (koji ne mogu nazvati parkingom iz razloga što taj parking po nekim normama standarda zadovoljava parking za moped ili bicikl ili rekao bih još ona auta koja su se vozila sedamdesetih pa do nekih kraj osamdesetih godina, znači ostali su stari standardi veličine parking mjesta) u ulici kneza Višeslava, broj ne znam iako kad sam se raspitivao ovako su mi rekli vaše kolege koji su zaposleni u vašoj firmi: 'a da, to je pokraj te i te Elektro trgovine, preko puta te i te pizzerije Itd. Itd”.

Vi dobro znate gdje je taj parking odnosno tzv. Javna parking površina. Dolazim na parking, pronađem neko slobodno mjesto, iako bih rekao pokušao sam se uvući (imam 22 godine vozačkog iskustva i nekih cca. 300-400 tisuća prijeđenih kilometara što u BiH što u svijetu i mogu reći da sam siguran vozač).

Izlazim iz vozila sa željom da platim parking kao što ga plaćam od Splita, Zagreba, Münchena i gdje god da sam došao u bilo koji grad što je sasvim normalno. Tražim aparat za parking u krugu tog parkinga i ne vidim ga, pogledam na ostale aute, ne vidim na njima nikakvih odrezaka ili već kako zovete to pod vjetrobranskim staklom, niti vidim nešto da je obilježeno posebno, da je parking iscrtan, da je čist, da je prilagođen za parkirati. Odlazim od automobila na nekih cca. 1,5 sat. Kad sam se vratio imao sam što vidjeti, kazna za mojim brisačem u najlonskoj vrećici. U redu rekoh, ipak treba platiti i ovdje na ovom mjestu kriv sam, šta sad platit ću i gotovo, iako mi nije bilo realno uz sve to što sam već naveo, od aparata, mjesta, ništa nije označeno ...

Pokušavam izići krećući se vozilom nazad, dolazim na prepreku vozila iza mene, vozila uz mene s obje strane jer taj tzv. parking je ukoso, također izlazak zahtijeva ukoso sa slobodnom trakom za smjer kretanja, međutim iza mene je još jedno vozilo parkirano na traku koje nema kaznu, a koje je nepropisno parkirano. Nakon cca. 10-15 min uspijem se izvući uz pomoć jednog prolaznika koji mi je pomogao da dođem tik uz druga vozila na milimetar udaljenosti da mogu odraditi pokrete da iziđem s tog parkinga.

Odem sutra platiti kaznu, što drugo i zamolim da mi objasne: Gdje je znak za parking, gdje je aparat za platiti, kako je iscrtan parking za to područje. Dobio sam sljedeće odgovore: Znak za parking trebao bi biti negdje na ulazu na parking ili negdje TU, gdje Bog sam zna gdje je, ok! aparat za parking aaaaa da to je tamo kod 'Gusara', kod ovoga, kod onoga ispostavi se da je parking aparat cca 100-150 m od samog parkinga u drugoj ulici (čudno zar ne) stranac zna gdje je u Mostaru elektro ovaj onaj ili se služi kao i svugdje u svijetu recimo sa Google Maps ili nekom navigacijom gdje se upisuju željene ulice i brojevi, a ne tko je vlasnik neke elektro trgovine, ali i to ok, to smo mi.

Iscrtavanje parkinga, ma to je tako već ima tu od prije nešto u betonu ima šta ima, nema šta nema, ok već mi je loše ali šta je tu je (Ivane plati i idi nisi se ozlijedio). Upitam za ostale kako nitko nema papirić o plaćanju ili možda su svi digitalno platili, ne znam i upitam šta je s vozilom koje je bilo iza mene??? Hmm dobijem odgovor: 'Za taj put mi nismo nadležni trebao si zvati policiju i pauka'. Bože moj šta još neću doživjeti naplaćuješ nešto što nisi osigurao kako se koristi, ali opet šta je tu je, ne mogu protiv više sile, plati 20 KM i idi. Usput sam rekao i ostavio 5 KM za kave. Nije puno, ali bar za one zaposlenike što su mi dali iscrpne odgovore i rekao sam ako može da zamole upravu ili nekoga tko je odgovoran da pogleda taj dio parkinga i da se neko rješenje pronađe. 

Situacija 2

Druga situacija koja je prešla sve granice što bi rekli kod nas 'prešao si igricu nema dalje' te je opet u glavnoj ulozi 'Mostar parking'. 

Dana 18. svibnja 2023. 

Dolazim u Mostar opet s vozilom nadajući se boljim uvjetima oko parkinga (bar označenosti) međutim opet nailazim na ogromne probleme. Veličina mjesta, oznake, iscrtanost, plaćanje.

Prvo oko cca. 10  satiparkiram se u ulici Zagrebačka, nađem konačno aparat, parking mjesto je veličine da jedva auto stane i to samo zato što je mjeto do mog bilo slobodno. Želim platiti nekih pola sata vremena, ali vidim da je minimum 1,5 KM -1 sat. U redu, ubacim u aparat novac, ali gle čuda 21.stoljeće, a aparat ne zna ili neće da zna da sam ubacio više. Skužim da nema opcija da biraš (znači krade ti legalno) dobro rekoh, neću se obogatiti ali nije ok. Uzmem, platim, šta sad kao i uvijek kažem to je BiH, to smo mi. 

Idem izvan grada i vraćam se oko 14 sati u ulicu Brune Bušića (skupni parking preko puta neke vladine ustanove ili šta li već jer vidio sam policiju na vratima i još neke ljude u posebnim uniformama) i pronalazim parking, tražim aparat, nema ga u krugu, jedino što vidim je znak za parking osoba s invaliditetom u grmlju. Jedva se nazirao, ali uspio sam to vidjeti, odlazim cca. pola sata i kad sam se vratio zaposlenik iz 'Mo parkinga' piše kaznu, prilazim vozilu, on se meni ispričava kako me čekao nekih 20 min i kako nisam došao mora mi naplatiti kaznu (iskreno čovjek je bio prva liga i toliko se ispričavao da je meni više bilo neugodno), svaka čast da vas je više ovakvih bilo bi sve puno bolje.

Rekao sam mu 'Radi svoj posao isto kao da nisam tu, a i ja sam kriv, Vi samo radite svoj posao kako treba i svaka čast na tome', čovjek zarađuje plaću čista obraza jer radi kako mu je naredio poslodavac, u ovom slučaju 'Mostar parking'. 

Pitam ga možete li mi reći gdje je aparat za drugi put da opet ne plaćam desetorostruko, objašnjava on meni kao da sam ja tu svaki dan kao da je to moj kvart ne zamjeram mu sve ok, rekoh ok, ali taj aparat je udaljen 200 m minimum, sakriven iza zgrade druge kako da nađem taj aparat, kako nema znaka nigdje gdje bi se trebao nalaziti. Ok ne mogu čovjeka dušiti ne želim, nije zaslužio, on radi svoj posao, pozdravili se i odlazim direkt u poslovnicu 'Mostar parking' da platim ponovno kaznu koja se nalazi na 'Bulevaru narodne revolucije' bas onako kako se zove ulica trebalo bi neku revoluciju u pozitivnom smislu i napraviti.

Dolazim, tražim parking, pronalazim opet isto, opet ono što se događa konstantno parking premali,  jednostavno ne zadovoljava tehničku stranu (slike imate u prilogu kao dokaz kakav je parking koji je preskup za standard. Onako kako je napravljen i izveden.

Razgovaram sa zaposlenikom i tražim objašnjenje kao što sam tražio i prije pola godine, čovjek mi je rekao pošaljite mail ili ne znam šta možete, sad ne mogu vam pomoći šef nije tu (ne krivim njega, krivim tog tko je to sve potpisao i pustio da bude tako). Pitam ga mogu li donirati 50 KM 'Mostar parkingu' bar da kupe neke papire i isprintaju nešto kao putokaz i sl. jer ovo postaje cirkus.

Rekao mi je da može naplatiti samo kolika je kazna 20 KM. U redu, nadam se da kad drugi put dođem (jer vjerujem da će biti još kazni s ovakvim označavanjem 'Mostar parkinga') platit ću kavu bar.

Previše sam napisao, a imao bih još puno puno toga. Nadodat ću nekoliko stvari još kao upitnik na ono što očekujem kao odgovor voditelja ili već tko je zadužen za ovu javnu kompaniju.

Kako je moguće da ste dobili dozvolu za veličine parkinga? Po kojim kriterijima? Ako su pravila (treba ih netko znati, ako se itko stručan zaposlio iz prometne struke u 'Mostar parking') znači minimalna veličina je 2,5mx4,5m, naravno povećava se u slučajevima bočnog ili kosog parkiranja, ostavljanje mjesta za izlazak u kosom parkiranju ….
Kako je moguće da se pušta u pogon aparat koji ne vraća novac odnosno ostatak koji bi po svim pravilima trebao vratiti?
Kako je moguće i po kojim pravilima su 'skriveni i na nepristupačnim mjestima' aparati za plaćanje?
Oznake ploče na parking mjestima jesu li na pravilnim mjestima dobro vidljivim kad se prilazi parkingu?
Čistoća samog parking mjesta uzimajući u obzir da kad izlaziš iz vozila ne zgaziš na staklo, na bocu ili neko drugo smeće ili čak u rupu punu vode i blata. 
Po kojem stručnom kriteriju se iscrtava parking za invalide da bude samo znak, a ne širina zadovoljavajuća, pristup kolicima, pristup da se može kretati nogostupom nakon izlaska iz vozila, ako je širina parkinga minimalna 3,5m. (Imate u prilogu fotografiju gdje invalidsko mjesto nema nikakve uvjete da bude na 'označenom' mjestu, nikakve kriterije za parking. 
Vaša web stranica ima objašnjenje samo kako se plaća 'što vjerujem samo vam je to bitno kako ćete uzeti novac, a ne kako će te vi kao gradska ustanova pomoći ljudima', bilo bi dobro da pogledate ostale web stranice za parkinge koje nude puno više sadržaja od samog načina plaćanja.
Tko, kako i na koji način radi ili je radio pregled parking mjesta? U koje vrijeme i kojim danima je 'uprava, voditelji' 'Mostar parkinga' na svojim radnim mjestima jer kao građanin da mogu postaviti pitanje i razgovarati o tom, odnosno tko su ljudi, valjda imaju imena i prezimena ti koji su odgovorni za 'Mostar parking'. 

MO Parking kazne

Jedan primjer vašeg parkinga kojeg bih za kraj slikovito opisao: Dođete u restoran, naručite najbolji biftek. Konobar vam donese juhu od mrkve koja nije vidjela soli i naplati vam to na kraju kao duplu porciju bifteka i desert. 

To je razlika koliko plaćamo za ono što dobivamo za parking u Mostaru! 

Na kraju se nadam da ću dobiti odgovor, objašnjenje na pitanja i na probleme koje sam doživio sa parkingom u Mostaru.