Otvoreno pismo doktoru Mustafi efendiji Ceriću, akademiku Muhamedu Filipoviću i gospodinu Senadu Hadžifejzoviću

Postojavanje postrojba HVO-a.

...kao i članom predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda gospodinom Draganom Čovićem.

S obzirom kako se Vi u svojim javnim istupima ne pozivate na kulturu dijaloga koji se temelji na činjenicama i političkim stajalištima želimo Vam skrenuti pozornost kako smo Vaše istupe doživjeli kao govor mržnje i otvoreno neprijateljstvo prema hrvatskim predstavnicima u Republiki Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izabranih slobodnom i većinskom voljom hrvatskog naroda.
Izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kako je najveća trenutna siguronosna prijetnja u regiji za Hrvatsku Bosna i Hercegovina i da nije u potpunosti politički empacipirana je utemeljena i može se dokazati na više primjera:

Citiramo vam izjavu akademika Esada Durakovića: „ Kako je internacionalni projekat da se u Federaciji BiH stvori muslimanija."

„U Federaciji BiH prodaju se hiljade hektara zemlje Arapima, ne znamo tko s njima dolazi kakvi remetilački faktori dolaze. Mislim da je to projekat da se u Federaciji BiH stvori muslimanija. Muslimani više nisu subjekt na sceni svijeta, muslimani su Kuran izveli iz konteksta samo da verbaliziraju. Ne tumače kako valja. Prepušten je prostor radikalnim muslimanima i oni presuđuju ljudima o njihovom vjerovanju. Militantne grupe krivotvore islam. Na svaku akciju ide reakcija. Muslimani se moraju vratiti svom stožernom tekstu."

Gospodine Ceriću mi se u potpunosti slažemo sa izjavama akademika Durakovića i nažalost mislimo da su se ove radikalne promjene u islamu dogodile kad ste Vi bili reis-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vi se pozivate kako su čelnici Hrvatske Republike Herceg-Bosne osuđeni preko 100 godina zatvora prvostupanjskom presudom Haaškog suda, a ne kažete kako su u Bosni i Hercegovini poslije rata za islamski terorizam izrečeno više od 150 godina zatvora što je morate se složiti sa nama dogodilo poslije rata.

Što se tiče ratnih zločina koje su neosporno počinile sve strane bilo bi dobro da sačekamo završetak sudskih procesa pa ćemo to prepustiti povjesničarima kako bi oni utvrdili tko je branio Bosnu i Hercegovinu, a tko svoje političke i vjerske ciljeve.
Isto tako, neprihvatljive su izjave akademika Muhameda Filipovića da su izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović nezrele i diplomatski neprimjerene jer Hrvati jednostavno nemaju ni moralni ni psihički kapacitet.

S obzirom da se bošnjački intektualci poput Filipovića vole razmetati izjavama o nekakvim činjenično neutvrđenim dogovorima između Tuđmana-Miloševića, Bobana-Karadžića želimo napomenuti kako je cijela javnost u Bosni i Hercegovini upoznata dogovorom Muhamed Filipović-Radovan Karadžić iz kolovoza 1991. godine, nazvan Historijski sporazum između Srba i Bošnjaka, nastao u jeku agresije Srbije na Republiku Hrvatsku.

Želimo gospodinu Filipoviću ukazati posljedice njegovog sporazuma sa Karadžićem, u dolinu Neretve odmah su došle snage Užičkog i crnogorskog korpusa sa ciljem zauzimanja doline Neretve i juga Hrvatske.

Ne moramo akademiku Filipoviću objašnjavati da se tada dogodio i zločin u Ravnom i da su tada „naši prijatelji" Bošnjaci izjavili kako to nije njihov rat.
Mišljenja smo kako bi dobro bilo da pred nekom sudskom institucijom akademik Filipović objasni šta je on tada s Karadžićem potpisao i kakvi su dogovori bili jer nam negdje u podsvijesti sazrijeva misao da je on možda i najodgovornija osoba za izazivanje neprijateljstva između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Što se tiče seksističkih i neprimjerenih izjava jednog TV urednika prema predsjednici Republike Hrvatske neka služi na čast njemu i njegovoj novinarskoj etici jer nije ovo yutel da se dodvorava nekoj politici.
Mišljenja smo kako ovakva retorika od strane bošnjačkih navedenih intektualaca ne služi na čast njima, njihovom narodu, a niti doprinosi pomirenju među narodima u Bosni i Hercegovini.

Ono o čemu bismo mi trebali razgovarati je vladavina prava, poštivanje odluka Ustavnog suda BIH i novi put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA
DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR
Prim.Prof.dr.sc. Miljenko Lugonja