Otvoreno pismo Bože Ljubića

Božo Ljubić 5. Dani filma Mostar
'Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora'

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić zatražio je u srijedu sankcioniranje izgrednika okupljenih oko bošnjačke Inicijative za Stolac koji su u nedjelju pretukli dvojicu dužnosnika izbornog povjerenstva u tome gradu i izazvali prekid izbora čime su po njegovim navodima narušili ustavno-pravni poredak u BiH.

U nedjelju su u Stocu prekinuti lokalni izbori zbog niza izgreda, a najteži je prema policijskom izvještaju koji navodi 18 izgreda nastupio kada je kandidat bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Salmir Kaplan fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića a nakon toga i nanio teže tjelesne ozljede članu biračkog odbora Mariju Ragužu koji se i u srijedu nalazio na odjelu intenzivne njege Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

"Poslije fizičkog nasilja nad predstavnicima državne institucije, uslijedio je i izravan napad na najvažniji institut funkcioniranja svake demokratske i slobodne države - izborni proces. Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora. Time su ugrozili ne samo sigurnost nazočnih birača i službenih osoba, nego i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", navodi Ljubić u otvorenome pismu koje je proslijeđeno na adrese domaćih institucija u BiH te stranih veleposlanstava i međunarodnih organizacija.

Ljubić je pri tome skrenuo pozornost da je ovaj napad na temelje demokratskog funkcioniranja države učinio bivši ministar kulture i sporta u Vladi FBiH (Salmir Kaplan), odnosno sadašnji kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za najvišu dužnost u izvršnoj vlasti općine Stolac.

"Pozivam sve nadležne institucije u BiH da utvrde činjenice i odgovornost svih sudionika u ovom sramotnom, ali i iznimno opasnom događaju koji je mogao izazvati vrlo tragične političke i sigurnosne posljedice, te da primjereno kazne sve one osobe za koje se utvrdi da su poduzimale bilo koju aktivnost koja nije u skladu s Ustavom i zakonima BiH", dodaje se. Izrazio je očekivanje da će se skupini nasilnika uključujući Kaplana zabraniti sudjelovanje u procesu kandidiranja i provođenja izbornog procesa u Stocu.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a izrazio je razočaranje izvješćavanjem dijela medija o stolačkom izgredu, napose državnog servisa, ali i odnosom stranih veleposlanstava, ureda visokog predstavnika i misije OESS-a prema stolačkom izgredu sugerirajući da bi u slučaju da su Hrvati stajali iza izgreda zasigurno već reagirali umjesto sadašnje šutnje ili iskrivljene istine.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do kraja tjedna treba odlučiti kada će se izbori u Stocu ponoviti kako bi se izabrao novi saziv vlasti.

 

Hina