Otkrivene 1502 osobe visokog migracijskog rizika

granicna policija bih

Ilegalni migranti On je na sastanku sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Piterom van der Overartom rekao da najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Irana, Afganistana, Palestine, Indije, Libije, Alžira, Bangladeša, Tunisa, Maroka i Turske.

Galić je istaknuo da ta policijska agencija poduzima mjere u skladu s planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, priopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Zajednički projekti

Na sastanku u Sarajevu, kojem je nazočio i pomoćnik ravnatelja za organizaciju i operacije Granične policije Slobodan Krstić, razgovarano je i o zajedničkim projektima ove agencije i Međunarodne organizacije za migracije, prije svega projektima koji se odnose na oblasti sprječavanja krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, analize rizika.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine podsjećaju da im je Overart, u okviru projekta "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini", polovinom veljače uručio donaciju - kombi, a najavio je i dodatnu pomoć u cilju operativnog jačanja ove policijske agencije.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH nedavno je razmatralo mogućnost potpunog zatvaranja istočne granice Bosne i Hercegovine, za što će im trebati pomoć drugih zemalja.