OTKRIVENA DVA IMPROVIZIRANA KAMPA Uhićeni migranti uz granicu s Hrvatskom, pokušali su prokrijumčariti oružje

Uhićeni migranti iz Afganistana uz granicu s Hrvatskom
GP BiH

Četvorica ilegalnih migranata iz Afganistana uhićeni su u BiH nakon što su pripadnici Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili dva improvizirana kampa uz hrvatsku granicu, na području Donjeg Svilaja u blizini Save, a kod njih su pronašli vatreno oružje i streljivo.

Policija je u priopćenju navodi da su pronašli dva pištolja: „Beretta“ model „70“ nepoznatog serijskog broja s pripadajućim okvirom i 6 komada municije cal 7.65 mm i „Beretta“ nepoznatog modela, nepoznatog serijskog broja sa jednim pripadajućim okvirom i 10 komada municije cal 380 Auto, jedna automatska puška M70 s dva pripadajuća okvira i 57 komada municije cal 7.62 mm, kao i mobilne aparate s pripadajućim SIM karticama i druge predmete koji su važni za kazneni postupak.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od državnog suda da odredi pritvor četvorici migranata iz Afganistana - jedan od uhićenih je Waziri Basir (31), ranije osuđen na šest mjeseci zatvora u Srbiji zbog zloporabe narkotika. Uz njega su uhićeni i Ahmad Nisar (18), Afghan Bilal (20) i Abdul Qayoom Faqiri (29).

Kako stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH, osumnjičeni su pod istragom zbog udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom. I dalje traje istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske jer, kako ističu iz Tužiteljstva BiH, u dosadašnjim aktivnostima agencija za provedbu zakona u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, posebice ne oni koji bi posjedovali automatsko naoružanje.