OTKAZI SE NIŽU, POMOĆI NEMA Za 10 dana travnja 656 otkaza u HNŽ-u

Nezaposlenost
Ilustracija / hercegovina.info

U prvih deset dana travnja otkaz je u Hercegovačko neretvanskoj županiji dobilo 656 osoba, potvrdili su za Hercegovina.info iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Usporedbe radi, valja reći da su se u promatranom mjesecu prošle godine na evidenciju tijekom cijelog mjeseca(travanj 2019.)prijavile 554 osobe, a sada za 10 dana imamo 656 osoba koje su dobile otkaz.

Kako smo ranije pisali, od 25-27. ožujka Služba za zapošljavanje je zaprimila 200 prijava temeljem prestanka radnog osoba. Radi se dakle o samo tri dana i 200 otkaza. Do konca ožujka 578 osoba se javilo u evidenciju zbog prestanka radnog odnosa.

Tako koncem ožujka u HNŽ-u imamo 29. 967 nezaposlenih osoba, čemu se pribrojava 656 osoba s početka travnja.

Konkretna pomoć gospodarstvenicima na svim razinama vlasti izostaje, te je razvidno da će i naredni mjeseci donositi stotine prijavljenih zbog prestanka radnog odnosa.

„Mjere za spas poduzeća u cjelini, niti jedna županija ne može samostalno donijeti zato što je fiskalna, porezna, monetarna, kreditna i porezna politika na federalnoj razini“, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za tisak savjetnik predsjednika Vlade HNŽ Darko Juka. Naveo je da očekuje da će županije, odnosno općine i gradovi biti sukreatori donošenja bilo kakvih mjera.

„HNŽ čini što je u njezinoj mjerodavnosti, a već s prvim izmjenama i dopunama županijskog proračuna uraditi će se uštede na svim stavkama gdje to bude moguće, i novac preusmjeriti, kako u borbu protiv koronairusa, tako i za pomoć gospodarstvu“, zaključio je Juka.

U međuvremenu na federalnoj razini je u proceduru tzv. 'korona zakon', koji u prijedlogu ne nudi nikakvu konkretnu pomoć gospodarstvenicima, i na kojeg su negativno reagirala brojna udruženja poslodavaca.

Nasuprot tom, u susjednoj Hrvatskoj, koja u cijeloj regiji može poslužiti kao primjer u borbi protiv koronavirusa i gospodarskog kraha već je doneseno nekoliko paketa mjera koji su konkretno pomogli tamošnje poslodavce.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.