OTKAZANO ROČIŠTE MILORADU DODIKU "Scmidt je smrad, a Murphy kreten"

Milorad Dodik ročište
Klix

Predsjednik RS-a Milorad Dodik obratio se medijima nakon otkazanog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine te je ponovio ranije stavove kako je riječ o političkom procesu protiv njega.

Dodik je pred zgradom Suda BiH obrazložio i zašto je ročište tj. glavni pretres otkazan.

"Ovo je politički proces. Zakon je dao nama pravo da tražimo da se premjesti suđenje. Vijeće Suda je reklo da odbija naš zahtjev i rekli su nam da imamo tri dana žalbe. To istječe u ponedjeljak i žalit ćemo se točno tad na kraju radnog vemena ako treba. Ovo dokazuje više o slabosti sustava nego o nekoj mojoj krivnji. Nije ni počela rasprava jer je moj tim uložio zahtjev da se premjesti suđenje. Sudac je bio korektan i uvažio činjenice", rekao je Dodik te je prozvao i Christiana Schmidta i veleposlanika SAD-a Michaela Murphyja nazvavši ih "smradom" i "kretenom", javlja Klix.

Poručio je kako su oni ljudi izvan sustava BiH.

"U RS-u niko to ne koristi niti čita, ako koristi. Radi se o ljudima izvan sustava koji pokušavaju nametati sa legalno izabranim organima na razini BiH. Oni skrnave sve ovo i nemoj da nitko misli da ovaj proces i naš dolazak predstavlja priznanje ovako neustavnog i nezakonitog procesa i kolonijalnog ponašanja", ističe Dodik.

Poručio je i kako ova zemlja pripada svim građanima.

"RS je u ustavnom poretku BiH i pristajemo na ustavnu BiH. Na Schmidtovu ne. Ako nas budu tjerali, istjerat će nas iz BiH. Ovakvim ponašanjem da jedan Schmidt odlukom mijenja zakon i dovodi do sudskog procesa, ne možete naći nigdje u svijetu. Ako netko misli da je ovo pravno ispravan proces, grdno se varaju. RS se neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvaćaju ovdje u FBiH. Kolonijalna uprava je davno prošla", mišljenja je predsjednik RS-a.

Na kraju, poručio je kako službenici RS-a imaju dokaze da predstavnici Američkog veleposlanstva u BiH posjećuju Tužiteljstvo BiH i sugeriraju u kojem pravcu predmeti trebaju ići.

"Enormna ovisnost od visokog predstavnika ne donosi ništa dobro BiH i bilo kome. Američki predstavnici posjećuju Tužiteljstvo i daju sugestije što se treba uraditi. Imamo dokaze za to. Imamo ljude koje smo dokumentirali. Sve u svoje vrijeme. Javnosti ću poručiti. Nemojte se igrati sa RS-om. Mi ne prihvaćamo Schmidta, ne prihvaćamo ponašanje veleposlanika Murphyja. Ne prihvaćamo BiH izvan ustava. Ne namećem ja nikome ništa", zaključio je Dodik.