OTKAZANI SVI LETOVI Sarajevo je večeras najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu smog
Radio Sarajevo

Svi letovi koji su trebali ići s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao i oni koji su trebali sletjeti u glavni grad Bosne i Hercegovine, večeras, 19. prosinca, su otkazani.

Večeras su trebali uzletjeti letovi za Zagreb, Beč i Istanbul, ali su svi otkazani. Isto tako, letovi su trebali stići iz ova tri grada, ali slijetanje nije bilo moguće, javlja Radio Sarajevo.

Naravno, razlog za ova otkazivanja je smog i zagađenje u Sarajevu.

Kako navodi IQAir, zagađenje u Sarajevu je večeras dostiglo jezive brojke. Index zagađenosti je u jednom trenutku bio čak 357, a PM2 čestica ima čak 62 puta više od dozvoljenog.

Jedan dio Sarajeva je bio posebno opasan za građane, a riječ je o Sagrđijama. Index zagađenosti je u jednom trenutku iznosio 529, a zrak je okarakteriziran kao "opasan".

Sarajevo je večeras najzagađeniji grad na svijetu, stručnjaci izdali upozorenje građanima

Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu smog

"Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navode iz Eko akcije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ŽS preporučuju osobama s kroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, kroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci da izbjegavaju boravak na otvorenom.