OTAC OGORČEN Brat i sestra s poteškoćama u razvoju već 4 mjeseca ne idu u školu jer nemaju prijevoz

Djeca prijevoz

Dvoje srednjoškolaca – Ivana i Danijel Vidačak, brat i sestra s poteškoćama u razvoju iz Kruševa kod Mostara već četiri mjeseca ne ide u školu jer nemaju osiguran prijevoz. Otac za sve odgovornim smatra Grad Mostar. 

“Imam dvoje djece s poteškoćama u razvoju, stanujem u mjestu Kruševo, Općina Mostar. Od 1. rujna nastojim djeci osigurati prijevoz. Djeca su uzrasta 16 i 18 godina, a pohađaju Srednju ugostiteljsku školu u Đačkom domu. Grad bi tu trebao osigurati sredstva, a Grad nije ništa učinio. Odugovlače i prebacivaju jedni na druge. Obraćao sam se Centru za socijalni rad Mostar, obraćao sam se gradonačelniku, Boži Ćoriću. Svi samo prebacuju jedni na druge”, priča otac Ivica.

Dodaje da je imao obećanja, ali konkretno se ništa nije pomaklo.

“I Kordić i Ćorić su obećavali pomoći, i iznaći rješenje, no nikakva rješenja nema. Djeca ne idu nikako u školu od 1. rujna, kući su. Zato sam želio s ovime izaći u javnost. Govore mi i što nisam ranije”, navodi dalje otac.

Djeca su također potresena što ne mogu iću u školu, i kasne u razvoju, tvrdi on.

“Treba im stručna pomoć škole, koja je tu nemoćna. Išao sam nedavno do škole po njihove paketiće za svetog Nikolu”, navodi dalje otac.

U Odjelu za društvene djelatnosti Grada Mostara potvrđuju da je otac dolazio, da su upoznati s problemom, no da trenutačno ne mogu iznaći praktično rješenje kada je u pitanju ovo dvoje učenika.

Ističu i da prijevoz ovo dvoje učenika nije Gradu zakonska obveza, ali jest moralna i ljudska, a da će se rješenje tražiti u kupnji minibusa, budući da je ekonomski neisplativo slati veliki autobus po samo dvoje djece. Objašnjavaju da su tražili i druge opcije, pa i angažirati privatnika, no isti je bio bez dozvole ministarstva, pa nisu mogli sklopiti sporazum. Bilo kako bilo, dvoje djece je na čekanju, a kako rekoše iz Grada i moralno je i ljudski osigurati im normalno obrazovanje. 

Osobito ako vidimo pošto su tepisi u predsjednika GV Mostara. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.