Osuđeni Jaganjac izabran u Odbor za pritužbe javnosti

Federacija BIH, ep bih, Elektroprivreda BiH, nekretnine, Europski sud za ljudska prava, eu, BIH, fadil jaganjac, zlouporaba položaja, mup zdž
U Odbor je, kako doznaje Avaz, jednoglasno izabran Fadil Jaganjac, bivši šef Terenskog ureda granične policije BiH, koji je krajem 2010. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Avaz doznaje da je prije intervjuiranja prijavljenih kandidata Skupštinska komisija obaviještena da je Jaganjčevo uvjerenje o nekažnjavanju, blago rečeno, sporno, te je zatraženo od MUP-a ZDŽ i Suda BiH da se izjasne o ovom slučaju.

Sud BiH obavijestio je MUP ZDŽ da je njihova presuda objavljena, općepoznata i dostupna na web-stranici, ali do jučer, navodno, u MUP ZDŽ nikad nije stigla i službena potvrda i upis u „kazneni list" evidencije osuđene osobe.

Čak je i Jaganjac Komisiji podnio odluku o „povlačenju prijave" kada je doznao da je Komisija upoznata s njegovom prošlošću. Od pet članova Komisije jedino je njen predsjednik Ramo Pivić (SDA) tražio da se „izdvoji njegovo mišljenje".

Platio slobodu sa 15.000 KM

U Sudu BiH potvrđeno je da je u veljači 2011. Jaganjac iskoristio mogućnost da ne ide u zatvor nego da „plati slobodu", i to sa 15.000 KM. No, nije odgovoreno zašto presuda nije dostavljena u Policijsku upravu Zenica da bi bila zavedena. Tri godine, naime, od izvršenja kazne, odnosno u ovom slučaju od njenog plaćanja, osuđenik ima pravo na brisanje iz evidencije kažnjenih osoba.