OSUĐEN NA ČETIRI GODINE Fadil Novalić traži pomilovanje, evo tko će razmatrati njegovu molbu

Fadil Novalić respiratori

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine primilo je molbu za pomilovanje bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića, koji je početkom godine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u vrijeme pandemije, piše CIN. Molbu će razmotriti Komisija za pomilovanje, a potom će izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

“Prema Zakonu, pomilovanjem osuda može biti brisana, a kazna ublažena ili promijenjena u uvjetnu. Naša ranija istraživanja pokazuju da je od 2006. do 2020. godine u BiH pomilovano 335 osuđenika. Najviše odluka je potpisao bivši federalni predsjednik Živko Budimir”, naveo iz CIN-a.

Prema podacima koji su objavljeni u službenim novinama BiH, FBiH i RS-a, od 2011. do kraja 2020. godine pomilovanje su dobili osuđenici za: ubojstva, nasilje u obitelji, trgovinu narkoticima, razbojništvo, organiziranje otmice, navođenje na prostituciju, zloupotrebu položaja, nasilničko ponašanje, nanošenje tjelesnih ozljeda, napad na službene osobe, ugrožavanje prometa i šumsku krađu.

Odluke o pomilovanju

Odluke o pomilovanjima, prema državnim i entitetskim propisima, mogu donijeti članovi Predsjedništva te predsjednici entiteta. U zadnjih deset godina najveći broj odluka o pomilovanju donio je bivši predsjednik FBiH Živko Budimir. On je od sredine 2011. do studenoga 2014. godine pomilovao 247 osuđenika. Među njima su i sedmorica osuđenika kojima su brisane presude. Najmanje odluka o pomilovanju – po jednu – donijeli su Željko Komšić i Nebojša Radmanović kao članovi Predsjedništva BiH.

“Komisija će razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju, te će u skladu sa zakonom o pomilovanju BiH svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje”, rečeno je iz Ministarstva pravde BiH za RSE.

Podsjetimo, obrane Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka zatražile su odgode o održavanju kazni u zatvoru.

“Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Osuđena osoba ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne”, navodi se u priopćenju Suda BiH.