OSTOJIĆ Vlada HNŽ je protiv pčelara i pčelarstva

Pčele
Ilustracija/Hercegovina.info

Osim loše godine koja je pogodila pčelare u Bosni i Hercegovini, onima iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) život i posao dodatno otežava njihova Vlada. Naime, već pet godina pčelari iz ove županije ne mogu ostvariti i federalni i županijski poticaj kako to mogu njihove kolege iz primjerice Županije Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Sarajevske, ali i drugih.

S obzirom da HNŽ držanje pčelinjih zajednica nije proglasila od javnog županijskog interesa, pred pčelare u HNŽ stavljen je izbor ili jedan ili drugi poticaj. Budući da onaj županijski plaća poticaj za maksimalno 100 košnica, oni koji imaju više od toga biraju federalni. Jedan od njih je Miroslav Ostojić član Udruge pčelara 'Broćanska kadulja' i član uprave državnog Saveza pčelara BiH.

"Vlada HNŽ je protiv pčelara i pčelarstva. Već pet godina pčelari ne mogu ostvariti oba poticaja iz razloga što je nekom u ministarstvu poljoprivrede palo na pamet da se to kosi sa zakonom. Da stvar bude zanimljivija to su i različiti poticaji. HNŽ poticaj daje pod 'oprašivač-pčelar', dok Federacija potiče po košnici. Naše kolege iz ŽZH i drugih županija to dobiju bez ikakvih problema", ističe Ostojić.

"Zahtjeve za poticaje predajemo u Ministarstvo poljoprivrede HNŽ. Oni jednostavno ne žele proslijediti to za Sarajevo i tu je kvaka. Imali smo razgovore s ministrom Donkom Jovićem i on je u više navrata obećao da će riješiti taj problem. No, stvar blokira pomoćnica ministra gospođa Bošnjak. Ona smatra da ono što potiče Federacija ne može poticati Županija. Njezina riječ je očito važnija od svih drugih. Ono što je također zanimljivo je to kako se i predsjednik Vlade Nevenko Herceg nije zauzeo za rješavanje ovog problema kada znamo da i on dolazi iz pčelarske obitelji", dodaje.

"Mi koji smo išli na Federalne poticaje koji imamo više od 100 košnica smo dobili poticaje, ali moram reći kako kolege koje su predale za one županijske iste još nisu dobili, iako su županijama isplaćeni veliki novci za covid krizu. Novci se očito drže za neke političke poene pred izbore iduće godine. Mislim da će im se odbiti ovo od glavu. Godina je bila jako loša. Ima pčelara koji nisu mogli prehraniti košnice preko zime i nadomiriti hranu", ističe Ostojić.

Neki i ne smiju podići glas.

"Složni su pčelari po ovom pitanju, pogotovo kada vidite da u susjednoj županiji sve funkcionira kako treba. Moram reći kako ima i onih pčelara koji rade u javnim institucijama pa im je teško podići svoj glas radi posla".

"Ono što je najčudnije u cijeloj priči je da Federacija ima svoje novce, a Županija svoje. Ne vidim nikakvu poveznicu. Mi u HNŽ imamo 40 000 košnica koje ne mogu dobiti oba poticaja", dodao je Ostojić.

U ŽZH nemaju taj problem.

"Kod nas je pčelarstvo kao proizvodnja proglašena od županijskog značaja, a mislim da u HNŽ to nije učinjeno. Iz tog razloga pčelari u našoj županiji mogu ostvariti oba poticaja. Pčelarstvo je proglašeno od javnog interesa, jer je nama interes da što više novca dođe u županiju. Sve ostalo nema logike. Pčelari dođu u Zavod za poljoprivredu, mi izađemo na teren dostavimo podatke, podnese zahtjev i sve je riješeno. Ove godine je poticaj bio 6 KM po košnici. U našoj županiji mi plaćamo poticaje do 150 košnica po pčelaru", kaže Zvonko Barišić za Hercegovina.info.

"Nismo mi jedina županija s više poticaja. I u ostalim pčelari imaju pravo na dva ili više njih. Primjerice u Sarajevskoj županiji pčelari mogu ostvariti tri poticaja: gradski, županijski i federalni", rekao je Barišić.

Iz HNŽ, Ministarstva poljoprivrede, izostao je konkretan odgovor zašto pčelari imaju manja prava nego u drugim županijama. "Prema dogovoru odredbama Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvitku ('Službene novine FBiH', broj: 42/10, 99/19) županijska su ministarstva dužna osigurati provedbu harmonizacije i usklađivanja u implementaciji novčanih potpora u poljoprivredi. Člankom 39. Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji ('Službene novine FBiH', broj: 32/17, 34/17–isp, 55/17, 56/18, 24/20 i 32/21), propisana je mjera potpore Košnice pčela, uzgoj pčelinjih zajednica", ističu iz Ministarstva poljoprivrede HNŽ.

"Naputkom o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2021. godinu ('Narodne novine HNŽ', br. 3/21), na županijskoj je razini propisana mjera Oprašivači poljoprivrednih kultura – pčelarstvo. Također je u članku 5. stavak (6) Naputka navedeno da klijent ne može ostvariti potporu za istu mjeru za koju je u 2021. godini županijsko Ministarstvo izvršilo obračun federalne novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji. Vezano za odredbe federalnog Zakona, postupajući po načelu harmonizacije i usklađivanja, klijentu je ostavljena mogućnost odabrati da li će aplicirati za federalne ili za županijske novčane potpore, a kako ne bi došlo do preklapanja isplate klijentima po proizvodnjama", zaključuju u svom odgovoru. 

S obzirom na to da je samo tri posto pčelara iz HNŽ predalo za federalni poticaj, a ostatak za županijski, možemo reći kako je HNŽ u posljednjih pet godina uštedjela Federaciji veliki novac, a sve na uštrb pčelara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.