OŠTETIO TVRTKU IZ POSUŠJA ZA 400.000 KM Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv bivšeg direktora Ureda za veterinu

Ljubomir Kalaba
Dnevni Avaz

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ljubomira Kalabe, rođenog 1957. godine u Bugojnu, državljanina BiH i Srbije. Optuženi se tereti za koruptivno kazneno djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, iskoristivši službena ovlaštenja direktora u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, svjesno nanio štetu pravnom subjektu iz Posušja u iznosu od 411.673,50 KM. 

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obavljao poslove direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tijekom 2020. godine, bez ispunjenja zakonskih uvjeta donio obavezno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko zdravstvenih certifikata spomenutom gospodarskom subjektu, te onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog goveđeg mesa u Republiku Tursku u količini od oko 41 tone (41.785,78 kg), koje je zbog toga propalo i bilo uništeno, na koji način je prouzrokovao materijalnu štetu u novčanom iznosu od 411.673,50 KM.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.