OŠTEĆEN PRORAČUN Načelnik prebacio milijun maraka mimo zakona i na štetu građana

pale, boško jugović, kriminal

Načelnik Općine Pale, Boško Jugović je bez odobrenja Skupštine i mimo važećeg proračuna, iskoristio službeni položaj i zaključio posao kojim je Općinu Pale zadužio za iznos od 1.139.700,00 maraka, u cilju pribavljanja imovinske koristi za Olimpijski centar “Jahorina”.

Brojne malverzacije vezano za prodaju zemljišta na Jahorini predmet su političkih sukobljavanja zadnjih mjeseci na području općine Pale. Naime, Olimpijski centar Jahorina je 13. ožujka 2020. godine od Općine Pale kupio zemljište vrijednosti 2.279.400,00 maraka, a načelnik općine je, bez suglasnosti Skupštine općine, prihvatio uvjet OC “Jahorina” da će 50% iznosa kupoprodajne cijene uložiti u infrastrukturne projekte na ovoj planini.

Tako je je načelnik Boško Jugović počeo kršiti zakonska ovlaštenja, čime je u ime i na račun općine preuzeo obvezu da isplati iznos od 1.139.700,00 maraka iz proračuna Općine Pale.

Da je Ugovor načinjen loše i na štetu građana Pala smatraju i stručnjaci iz oblasti prava koje je Spin.info kontaktirao. Obveza prodavca da 50% novčanih sredstava uloži u infrastrukturne projekte, odnosno zajedničke sadržaje na Jahorini, praktično znači da zemljište nije prodato za cijenu od 300 maraka, već za cijenu od 150 maraka po kvadratu.

"Ugovorom nigdje nije definiran rok u kojem taj iznos od 50% sredstava mora biti isplaćen i što će se dogoditi ukoliko prodavač (Općina Pale) ne ispoštuje tu obvezu, hoće li biti računate zatezne kamate, hoće li se ugovor raskinuti, koji će sud biti nadležan u slučaju spora i slično", navode stručnjaci.

Bez obzira što je OC “Jahorina” kupoprodajnim ugovorom već obvezao Općinu na ulaganja, ovo gospodarsko društvo se u svibnju 2020. obratilo načelniku, s molbom za donaciju sredstava za realizaciju četiri nova projekta?!

pale, boško jugović, kriminal

Načelnik Jugović opet izlazi u susret Olimpijskom centru i donosi Odluku kojom je odobrena privremena realokacija sredstava za 2020. u iznosu od 1.000.000,00 maraka. Istog dana, Odjel za financije na osnovu Ugovora o kupoprodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta uplaćuje milijun maraka na ime kapitalnog granta za realizaciju novih projekata na Jahorini.

Međutim, niti jednim aktom nije objašnjeno, kako u vrijeme prijenosa sredstava, tako i do danas, iz kojeg razloga je Općina Pale isplatila OC “Jahorina” iznos od 1.000.000,00 maraka, a ne iznos od 1.139.700,00 maraka, koliko iznosi 50% ugovorene kupoprodajne cijene. Ugovorom čak nije ni definirano do kada preostali iznos mora biti uplaćen!

Rebalans proračna općine Pale 2020.

Kako je novac namijenjen za realizaciju novih projekata na Jahorini, trebalo je da bude proveden postupak javnih nabavki od strane Općine, ali to se dogodilo tek dva mjeseca po izvršenoj transakciji Olimpijski centar „Jahorina” je zaključio ugovore o nabavci potrebnih radova s gospodarskim društvom „Weiss Light“ d.o.o. Pale.

“Iz ugovora se vidi da je Olimpijski centar provodio natječaj za ove radove, a ne općina Pale, stoga nema dokaza da su ovo namjenski utrošena sredstva Općine, i da su ovi radovi plaćeni baš tim novcem”, smatraju stručnjaci.

pale, boško jugović, kriminal

Kontaktiran je i Olimpijski centar “Jahorina” da pojasne je li milijun maraka koji je uplaćen na njihov račun obvveza potpisana Ugovorom ili pak donacija koju su od Općine tražili, ali odgovor nisu poslali.

Uplata sredstava nije predviđena proračunskim aktima, niti postoji dokumentacija kojom je obrazloženo na koji način i kako se došlo do iznosa od 1.000.000,00 maraka, koji je potreban za investicije na Jahorini.

pale, boško jugović, kriminal

Da je načelnik Pala izvršio kazneno djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ nenamjenskim korištenjem proračunskih sredstava smatra i oporba u Općini Pale, zbog čega su Okružnom tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu podnijeli kaznenu prijavu protiv aktualnog načelnika Jugovića.

Načelnik Boško Jugović ne odgovara pitanja, ali medijima u Palama nije demantirao kazneno djelo, već pokušao deiskreditirati predstavnike oporbe.

„Ako su baš ovi ljudi što ga blate zaštitnici zakona, zakonskih procedura ili pravednici i čuvari narodnog novca, kako se često u javnosti predstavljaju, onda smo kao lokalna zajednica i društvo u ozbiljnom problemu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno“, istaknuo je Jugović.

S druge strane, vijećnik DNS-a u SO Pale Marko Kubatlija kaže da je u ovoj kaznenoj prijavi "spakiran" samo dio nezakonitih aktivnosti koje provodi načelnik Općine Pale.

“Svjesni smo činjenice da je općinu Pale privatizirala jedna obitelj te da su interesi građana, zbog kojih smo tu, stavljeni na posljednje mjesto. Ne smijemo dozvoliti da se novcem naših građana poravnjavaju unutarstranački odnosi i pune proračuni lokalnih moćnika”, kaže Kubatlija.

Osim toga, Glavna služba za reviziju Republike Srpske utvrdila je da su sporne financijske transakcije knjižene suprotno važećim propisima, jer investicije nisu bile planirane usvojenim proračunom, pa samim tim ni na odgovarajućim budžetskim stavkama nije bilo raspoloživih sredstava za njihovu realizaciju, što pokazuje da je načelnik upravljao novcem građana onako kako je on smatrao da treba, a ne kako nalaže zakon.

Čak je i Pravobranilaštvo u svom Mišljenju navelo da ne ulazi u ocjenu ekonomske opravdanosti zaključenja posla pa se postavlja pitanje je li ta opravdanost postoji?

Navedeno ukazuje da već drugi mandat načelnika Jugovića na čelu općine Pale obilježava loše rukovođenje proračunskim sredstvima, što je u suprotnosti s interesima građana koji su ga izabrali.