OŠTEĆEN DRŽAVNI PRORAČUN Dvije osobe optužene za utaju poreza u iznosu od 228.016 KM

utaja poreza
Ilustracija/Pexels

Podignuta je optužnica protiv dvije osobe za poreznu utaju u iznosu od oko 228.000 KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Armina Pačariza, rođenog 1989. godine u Kaknju, državljanina BiH i Faruka Smaka, rođenog 1958. godine u Kaknju, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom razdoblju od svibnja 2017. do studenoga 2019. godine, optuženi Armin Pačariz, radeći u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja u pravnoj osobi 'MMF' d.o.o. Kakanj, a Smaka Faruk, efektivno upravljajući poslovanjem navedene pravne osobe, prethodno dogovarajući nabavku robe, isporuku robe i vršenje usluga u ime navedene pravne osobe, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obveza, nisu evidentirali promet kroz poslovne knjige navedene pravne osobe, niti su isti putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavili UNO BiH, niti obračunali porez na dodatnu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu od 228.016 KM, a za koji iznos je oštećen državni proračun BiH.

Optuženi se terete da su, u namjeri da izbjegnu plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obveza, počinili produženo kazneno djelo porezne utaje ili prevare.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.