FOTO  „OSTAVKE“, „DOLJE VLADA“, „NEMA PŠENICE DOK JE OPSENICE“ Nikad masovniji skup zdravstvenih djelatnika

Prosvjed zdravstvenih djelatnika
hercegovina.info

Sindikati zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u danas su ponovno upriličili prosvjednu šetnju u Mostaru, koja je krenula sa Španjolskog trga prema Covid bolnici, pa prema Vladi HNŽ-a. Današnja prosvjedna šetnja bila je najglasnija i najmasovnija do sada. Pred Vladom je održana konferencija za tisak, a sindikalisti su utihnuli rotacije i trube da daju izjave okupljenim medijima.

Svim sudionicima prosvjedne šetnje na veličanstvenom skupu zahvalio se predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u Dalibor Vuković. „Možemo pozdraviti veličanstveni skup zdravstvenih djelatnika koji su došli iz daleka, iz cijele BiH, od Konjica, Jablanice, Prozor-Rame, Mostara, Čapljine i Stoca. Ovih putem ih sve skupa pozdravljam. Ovo govori o našem jedinstvu i jedinstvu svih zdravstvenih radnika u HNŽ-u. Ovo znači da 2600 zdravstvenih radnika diše jednom dušom. Odavde poručuju premijeru HNŽ-a i Vladi te ministru zdravstva da je došlo krajnje vrijeme da se u narednih nekoliko dana pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora“, kazao je Vuković.

Istaknuo je da naredni korak koji će poduzeti za sada javno ne bih spominjao, a da on znači još radikalnije mjere od ovih koje su do sada primjenjivali.

"Štrajk zdravstvenih radnika, koji je započeo prije petnaestak dana i dalje je u tijeku. Ogromni su problemi, ljudi su bez zdravstvene zaštite, gori pred nogama svima, svi smo pred zidom, a vjerujem da je i Vlada HNŽ-a u ovom trenutku shvatila da mora poduzeti odlučne korake, posebno nakon odluke Općinskog suda Mostar da rješenje o privremenoj zabrani štrajka stavi van snage", zaključio je. Vuković je poručio da imaju neke signale da bi mogli biti pozvani u Vladu, no da je prosvjedna šetnja upriličena iz predostrožnosti, i da će zdravstveni djelatnici prosvjedovati dok se ne potpiše kolektivni ugovor. 

Prosvjednici su nosili brojne transparente, među njima „Ostavke“, „Dolje Vlada“, legendarni „Potpisao ga dabogda“, „Ni graha ni pšenice dok je Opsenice“ i druge. Zdravstveni djelatnici traže kolektivni ugovor, i mrvicu veće koeficijente, a što su zasigurno zaslužili.

Iz Vlade HNŽ-a su pak jučer priopćili da ih čude prosvjedne šetnje po Mostaru, te da su očekivali da se umjesto toga pristupi pregovorima. 

"Na ponuđeni Protokol o vođenju pregovora, koji im je dostavljen 11. prosinca 2020. godine, Sindikat se još uvijek nije očitovao zbog čega je nemoguće, na zakonit način, otpočeti postupak pregovaranja o kolektivnom ugovoru. Čudi nas da se umjesto očitovanja i supotpisivanja Protokola, te sjedanja za pregovarački stol, Sindikat odlučio na prosvjedne šetnje. Poštujući takvu njihovu odluku, naglašavamo kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH,  već danas spreman supotpisati Protokol i otpočeti postupak pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu", kazali su, između ostalog, jučer iz Vlade HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.