FOTO  „OSTAVKE“, „DOLJE VLADA“, „NEMA PŠENICE DOK JE OPSENICE“ Nikad masovniji skup zdravstvenih djelatnika

„OSTAVKE“, „DOLJE VLADA“, „NEMA PŠENICE DOK JE OPSENICE“ Nikad masovniji skup zdravstvenih djelatnika
hercegovina.info

Sindikati zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u danas su ponovno upriličili prosvjednu šetnju u Mostaru, koja je krenula sa Španjolskog trga prema Covid bolnici, pa prema Vladi HNŽ-a. Današnja prosvjedna šetnja bila je najglasnija i najmasovnija do sada. Pred Vladom je održana konferencija za tisak, a sindikalisti su utihnuli rotacije i trube da daju izjave okupljenim medijima.

Svim sudionicima prosvjedne šetnje na veličanstvenom skupu zahvalio se predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u Dalibor Vuković. „Možemo pozdraviti veličanstveni skup zdravstvenih djelatnika koji su došli iz daleka, iz cijele BiH, od Konjica, Jablanice, Prozor-Rame, Mostara, Čapljine i Stoca. Ovih putem ih sve skupa pozdravljam. Ovo govori o našem jedinstvu i jedinstvu svih zdravstvenih radnika u HNŽ-u. Ovo znači da 2600 zdravstvenih radnika diše jednom dušom. Odavde poručuju premijeru HNŽ-a i Vladi te ministru zdravstva da je došlo krajnje vrijeme da se u narednih nekoliko dana pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora“, kazao je Vuković.

Istaknuo je da naredni korak koji će poduzeti za sada javno ne bih spominjao, a da on znači još radikalnije mjere od ovih koje su do sada primjenjivali.

"Štrajk zdravstvenih radnika, koji je započeo prije petnaestak dana i dalje je u tijeku. Ogromni su problemi, ljudi su bez zdravstvene zaštite, gori pred nogama svima, svi smo pred zidom, a vjerujem da je i Vlada HNŽ-a u ovom trenutku shvatila da mora poduzeti odlučne korake, posebno nakon odluke Općinskog suda Mostar da rješenje o privremenoj zabrani štrajka stavi van snage", zaključio je. Vuković je poručio da imaju neke signale da bi mogli biti pozvani u Vladu, no da je prosvjedna šetnja upriličena iz predostrožnosti, i da će zdravstveni djelatnici prosvjedovati dok se ne potpiše kolektivni ugovor. 

Prosvjednici su nosili brojne transparente, među njima „Ostavke“, „Dolje Vlada“, legendarni „Potpisao ga dabogda“, „Ni graha ni pšenice dok je Opsenice“ i druge. Zdravstveni djelatnici traže kolektivni ugovor, i mrvicu veće koeficijente, a što su zasigurno zaslužili.

Iz Vlade HNŽ-a su pak jučer priopćili da ih čude prosvjedne šetnje po Mostaru, te da su očekivali da se umjesto toga pristupi pregovorima. 

"Na ponuđeni Protokol o vođenju pregovora, koji im je dostavljen 11. prosinca 2020. godine, Sindikat se još uvijek nije očitovao zbog čega je nemoguće, na zakonit način, otpočeti postupak pregovaranja o kolektivnom ugovoru. Čudi nas da se umjesto očitovanja i supotpisivanja Protokola, te sjedanja za pregovarački stol, Sindikat odlučio na prosvjedne šetnje. Poštujući takvu njihovu odluku, naglašavamo kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH,  već danas spreman supotpisati Protokol i otpočeti postupak pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu", kazali su, između ostalog, jučer iz Vlade HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.