FOTO  Osnovana Udruga Hrvatski pleter u Drvaru

drvar, udruga, osnivanje
Na skupštini se okupilo sedamdesetak građana Drvara hrvatske nacionalnosti, među kojima su bili i predstavnici javnog života iz društvenog, političkog, prosvjetnog i vjerskog polja.

Na osnivačkoj skupštini donesen je i prihvaćen statut koji određuje svrhu, ciljeve i djelatnosti Udruge. Udruga „Hrvatski pleter" je nevladina, nestranačka i naprofitna organizacija čija je svrha kulturno i prosvjetno djelovanje, te ekonomsko jačanje i podizanje socijalne sigurnosti hrvatskog naroda na području Drvara.

Udruga nosi naziv „Hrvatski pleter" jer su na području Drvara u arheološkim istraživanjima krajem 80-ih godina prošlog stoljeća pronađeni ulomci predromaničkih oltarnih pregrada iz 9. stoljeća s motivima starohrvatskog pletera, što dokazuje duboku ukorijenjenost hrvatskog naroda na području Drvara i toga dijela Bosne.

Na skupštini je glasovanjem izabran upravni odbor Udruge: predsjednik, dva dopredsjednika, tajnik, rizničar i tri člana nadzornog odbora. Za predsjednika Udruge izabran je Ivo Kalfić iz Drvara.

U Drvaru se već duže vremena osjećala potreba za osnovanjem jedne nestranačke kulturne udruge koja će okupiti sve Hrvate i raditi na unaprijeđenju njihova kulturno-društvenog života te očuvanju hrvatskog identiteta i kulturno-povijesne baštine. U zadnjih desetak godina među Hrvatima Drvara nije postojala ni jedna udruga, a od ponovnog oživljavanja hrvatske prisutnosti u Drvaru 1995. do 2002. godine bilo ih je desetak.

Treba istaknuti da je Hrvatsko kulturno društvo „Napredak" u Drvaru osnovalo 1907. g. svoje povjereništvo koje je 1912. god. preraslo u podružnicu. Osim u Drvaru, „Napredak" je svoja povjereništva i podružnice imao i u susjednim mjestima: Bos. Petrovcu, Krnjeuši, Koluniću, Oštrelju i Srnetici-Potocima, ali svima je njima nasilno prekinuto djelovanje početkom ili neposredno uoči Drugog svjetkog rata.