FOTO  Osnovana je Umbrella - mreža neovisnih istraživačkih medija u Bosni i Hercegovini

novinari, isprika, društvo novinara, Bosna i Hercegovina, novinari, umbrella, istraživačko novinarstvo, Bosna i Hercegovina, udruga
Facebook

Okupljanje i jačanje neovisnih istraživačkih medija koji će kroz istinite, objektivne, zasnovane na činjenicama, profesionalne medijske sadržaje služiti interesu javnosti, te zagovarati medijski prostor oslobođen od političkih, ekonomskih, poslovnih i drugih utjecaja cilj je Udruge „Umbrella“ koje je osnovana u Sarajevu od strane 13 neprofitnih medija iz svih djelova Bosne i Hercegovine.

Na prvoj redovnoj Skupštini Udruge poručeno je da „Umbrella“ predstavlja Mrežu istraživačkih medija, putem koje će članovi i članice vršiti prtisak na javnost upoznavajući je sa svim protuzakonitim, korupitivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju bh. društveni sustav. U svom fokusu djelovanja kroz različite aktivnosti članice Umbrelle radit će na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u ovu profesiju.

umbrella,istraživačko novinarstvo,Bosna i Hercegovina,udruga

U okviru svog djelovanja Umbrella će služiti kao resursni centar za neprofitne medije koji nemaju dovoljno kapaciteta da svoje istraživačke novinarske sadržaje plasiraju u različitim medijskim formatima (audio i video produkcija), te da im pomogne u pripremi sadržaja (podrška u vidu opreme i dodatnih vještina), organiziranju  i zaštiti baza podataka, digitalnoj sigurnosti, ali i da pruža pravnu podršku i pomoć u slučajevima tužbi za klevetu, ali i drugih pritisaka na medije.

Programski ciljevi „Umbrelle“ su pružanje aktivnog, profesionalnog, odgovornog i kvalitetnog doprinosa slobodi govora i omogućavanje pristupa istinitim informacijama, objektivnim analizama i realnim preporukama donositeljima odluka i široj zajednici, promoviranje pozitivnog i demokratskog međuetničkog i opće-društvenog dijaloga, reintegracije društva i uključenja BiH u euro-atlantske integracije, kao i promocija neovisnog, objektivnog i na najvišim profesionalnim standardima utemeljenog analitičkog i istraživačkog novinarstva.

„Umbrella“ će prvenstveno raditi na razvoju svojih članova i članica - medija kroz ekspertsku i tehničku podršku, te na razvoju njihovih kapaciteta i podizanju efektivnosti, ali i na promociji slobode medija i slobode izražavanja.

Članovi Umbrelle su:

Udruženje za medijski aktivizam - Inforadar.ba
Fondacija „INFOHOUSE“- Interview.ba
Udruženje građana „IMPULS“ - Impulsportal.net
Udruženje građana „SPIN MEDIA“- Spin-portal.info
Udruženje građana eTrafika.net - eTrafika.net
Udruženje „SEMPER-Servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj“ - Gerila.info
Udruženje građana „Druga priča“ - Direkt-portal.com
Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenja poslovnog ambijenta - Capital.ba
Udruga BURA INFO - Hercegovina.info
Udruženje građana „Restart Srpska“ - Infoveza.com
Udruženje građana “Centar za kritičko mišljenje”- Tačno.net
Udruženje „U Fokusu“ - Fokus.ba
Udruženje „Centar za razvoj medija i analize“ - Žurnal