Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim žrtvama u središnjoj Bosni

Spomen obilježja
Screenshot

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomenik podignut hrvatskim žrtvama iz posljednjeg i II. Svjetskog rata nedaleko od Travnika u središnjoj Bosni što je uznemirilo malobrojne tamošnje Hrvate, objavila je Hina. 

Kako su u ponedjeljak izvijestili mediji u Mostaru, u mjestu Čuklama razbijene su ploče, uništene fotografije ubijenih, te pokidana ograda na spomen obilježju podignutom u spomen na 25 Hrvata ubijenih u hrvatsko-bošnjačkome ratu, te nestalima iz II. Svjetskog rata. 

"Bez obzira tko je to učinio i s kakvim razlozima, radi se o vandalizmu. Svi smo zatečeni iz tog razloga što ovo spomen treba podsjećati na ono što se nikada više ne bi smjelo događati", rekao je predsjednik HVIDRA-e u Travniku Žarko Jandrić.

Malobrojni Hrvati uznemireni su zbog ovoga izgreda, rekao je. 
Po njegovim riječima u Čuklama su ubijene i gotovo cijele obitelji poput blizanaca Gazibarić, trojice braće Leuš i njihova oca. 

"Preko 90 posto ubijenih Hrvata u Travniku i središnjoj Bosni imali su isto prebivalište i mjesto pogibije, što govori da su Hrvati branili svoja ognjišta", dodao je čelnik HVIDRA-e iz Travnika. 

Na mjestu gdje se dogodio izgred policija je napravila izvid, te tragaju za počiniteljima.