Osim u Hrvatskoj, serija potresa zabilježena i u BiH

Epicentar potresa kod Velike Kladuše
Seizmološki zavod Srbije

Posljednjih dana više jačih potresa pogodilo je dijelove Hrvatske, a koji su se osjetili i u okolnim državama. Nakon nekoliko jačih, uslijedio je čitav niz slabijih podrhtavanja tla. Najgora situacija je u i oko grada Petrinje. Nekoliko osoba je izgubilo život, a bilo je i ozlijeđenih.

Uporedo s ovim, serija potresa pogodila je i Krajinu, odnosno zabilježeni su epicentri potresa kod Velike Kladuše. Ovi potresi su bili nešto slabijeg intenziteta nego u Hrvatskoj, ali je ipak došlo do uznemirenosti stanovništva.

Prema seizmološkim podacima, tri dana prije (25.12.) razornog potresa u Hrvatskoj, potres je pogodio područje Sanskog Mosta gdje je jačina bila 3 stupnja po Richterovoj ljestvici. Već 29.12. nedaleko od Kozarske Dubice zabilježen je epicentar potresa čija je jačina iznosila 4,1 stupanj po Richterovoj ljestvici.

Potres od 3,1 stupanj zabilježen je istog dana nešto kasnije na području Velike Kladuše. Istog dana u kasnim popodnevnim satima kod Velike Kladuše registriran je još jedan potres, ovaj put bio je jačine 3,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

U srijedu u jutarnjim satima tlo na području Krajine se ponovno zatreslo, te su seizmološki aparati zabilježili jačinu potresa od 3 stupnja po Richterovoj ljestvici. Epicentar je bio sjeveroistočno od Kladuše. Sinoć je na tom području registriran potres od 2,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Tijekom protekle noći tlo nije mirovalo, te je nedaleko od Velike Kladuše zabilježen potres od 3 stupnja po Richterovoj ljestvici.

Sve ove potrese stanovništvo je moglo osjetiti, ali nisu mogli prouzročiti materijalnu štetu.