OSA je ranije obavijestila MUP RS-a o ugroženosti Bašića

Radenko Bašić, osa, MUP RS, ubojstvo

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je još ranije dostavila saznanja MUP-u Republike Srpske vezano za ugroženost načelnika sektora kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašić, saznaje BN televizija.

Kako saznaje BN, Dalibor Railić iz Prijedora se sumnjiči kao nalogodavac ubojstva, dok se Aleksandar Mijatović sumnjiči kao direktni izvršitelj tog kaznenog djela. Dalibor Railić je osoba koja je ranije osuđivana i koja je sklona vršenju kaznenih djela, tako da je “motiv za ubojstvo načelnika Bašića samo njegov posao”.

S druge strane, Aleksandar Miljatović je 30. kolovoza 2007. godine počinio teško ubojstvo u Banjoj Luci i ubio Sašu Ilića zvanog Španac. Miljatović se nalazi na prijevremenom uvjetnom otpustu i policija je bila u obavezi pratiti njega na realizaciji uvjetnog boravka na slobodi.

Tijekom pošle noći uhićen je Miljatović, a Railić se nalazi u pritvoru Suda BiH.

Inače, zbog ovog slučaja jučer je došlo do verbalnog sukoba člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i tužiteljstva Republike Srpske.

Dodik je najprije optužio Okružno javno tužiteljstvo u Prijedoru i Republičko javno tužiteljstvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i privođenju počinitelja ovog kaznenog djela.

U svom odgovoru Tužiteljstvo je navelo da je "član Predsjedništva BiH iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih osoba i tužitelja u otkrivanju počinitelju kaznenih djela".

"Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje tko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem, ali istovremeno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužiteljstva", priopćeno je iz Tužiteljstva Republike Srpske.