OSA BIH KUPILA 18 NOVIH AUTOMOBILA Proračun "olakšan" za 840.000 KM

OSA BiH kupila 18 automobila
Ilustracija

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH okončala je najtječaj za nabavku 18 automobila, te je izabrala dvije tvrtke za najpovoljnije ponuđače. Natječaj je bio ukupne vrijednosti od 860.067 KM, javlja Fokus.

U konačnici kao najpovoljniji ponuđači izabrane su tvrtke Bunjo d.o.o. Sarajevo, kao i Hyundai Auto BH.

Od prve će nabaviti 10, a od druge osam vozila. Na osnovu ponuđenih cijena OSA će ukupno objema tvrtkama za 18 vozila platiti 839.999 KM (s PDV-om).

Specifikacija za vozila: Riječ je, dakle, o iznosu koji je za oko 20.000 KM niži od ukalkulirane cijene, i to uglavnom zbog prihvaćene niže ponude tvrtke Bunjo.

Fokus.ba imao je uvid u natječajnu dokumentaciju ove nabavke u kojoj se mogu prepoznati elementi ograničavanja konkurencije u dijelovima specifikacije za tražena vozila.

OSA BiH kupila 18 automobila

Tako je, naprimjer, kod specifikacije za LOT 1 navedeno da tražena vozila moraju imati minimalnu kubikažu motora od 1490 kubika, međuosovinsko rastojanje od minimalno 2.660 mm, minimalnu dužinu od 4.630 mm, minimalnu širinu (bez ogledala) od 1780 mm, prtljažni prostor od 470 litara i sl. Slično je i kod specifikacije za vozila iz LOT-a 2.

U raspoloživoj dokumentaciji nema izričitih informacija o tome jesu li navedene dvije autokuće bile jedini ponuđači za na ovom natječaju, ali je u obavještenju o nabavci istaknuto da su njihove ponude bile i najniže i najviše prihvatljive ponude.

Kako ranije pisano ova nabavka dolazi nepunih pet godina nakon što je OSA, kada je na čelu bio sada već bivši direktor Osman Mehmedagić, dodijelila ukupno pet ugovora za nabavku službenih vozila.

Te 2018. godine, točnije u srpnju i listopadu, prema informacijama sa Portala javnih nabavki, nabavljeno je ukupno 14 vozila.

Ukupna vrijednost navedenih automobila bez PDV-a iznosila je skoro 411.000 KM ili preciznije 410.930 KM.

Zanimljivo je da je lani državna obavještajna agencija BiH zaprimila donaciju od Vlade Njemačke u vidu deset novih putničkih automobila.

Na trećoj izvanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, 23. veljače ove godine, imenovano Almira Džuvu za generalnog direktora OSA-e, Ristu Zarića za zamjenika generalnog direktora. Damir Bevanda imenovan je za glavnog inspektora OSA BiH na mandat od četiri godine, počevši od 28. veljače.