ORUŽJE Muškarci počinili najviše incidenata s oružjem u regiji, a prednjače i u nasilju u obitelji

Oružje puške i pištolji
Ilustracija

3.566 počinitelja incidenata koji uključuju vatreno oružje prijavljeno je 2020. godine u jugoistočnoj Europi (JIE). Od 2.700 incidenata za koje je naveden rod, 2.646 ili 98% počinili su muškaraci i samo 2% ili 54 žene, otkriva najnoviji regionalni Izvještaj o oružanom nasilju, koji je objavio Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Europi (SEESAC), regionalna inicijativa koja funkcionira u okviru mandata koje mu je dalo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

"Rod je naveden za 75,7% počinitelja, što ukazuje na rodnu prirodu zloupotrebe vatrenog oružja. Najveći broj počinitelja (1.316 ili 36,9%) registriran je u slučajevima zapljene oružja. Slijede incidenti u kriminalnom kontekstu sa 1.008 (28,2%) počinitelja. Počinitelji su uglavnom bili muškarci starosti 19-35 godina, a u stopu ih prate muškarci iz starosne grupe 36-60 godina. 

99% počinitelja u slučajevima nasilja u obitelji su muškarci, dok su svih 39 incidenata nasilja među intimnim partnerima počinili muškarci. Deset muškaraca i jedna žena izvršili su samoubojstvo vatrenim oružjem nakon što su počinili nasilje u obitelji. Muškarci starosti 36-60 godina čine više od polovine svih muških počinitelja nasilja u obitelji (45)", rekla je rukovoditeljica SEESAC-a Bojana Balon.

"Ovo su zapanjujući podaci. Nažalost, ne iznenađuje činjenica da je 2020. godine stopa nasilja u obitelji nad ženama bila u porastu u svijetu, a naša regija nije izuzetak. Kao društvo, svi moramo učiniti više da to spriječimo, a jedan od mehanizama za to je kontinuirano podizanje svijesti. Prema podacima RCC-ovog Balkanskog barometra, 16% naših građana najviše brinu kriminal i nasilje tijekom pandemije.

Oružje puške i pištolji

Još jedno istraživanje, SecuriMeter, koje smo proveli među građanima u našoj regiji, prvi put ove godine pokazuje da se 47% građana Zapadnog Balkana osjeća ugroženo zbog nelegalnog posjedovanja i zloupotrebe oružja u njihovom susjedstvu. Većina naših građana, 91% kaže da ne razmišlja o posjedovanju oružja, ali 3% je navelo da već posjeduju oružje", rekla je Generalna tajnica RCC-a Majlinda Bregu. 

Više od polovine ženskih počinitelja (28) prijavljeno je u vezi sa zapljenom oružja, te incidentima u kriminalnom kontekstu (14). Muškarci u dobi od 61 godine i stariji pokazuju snažnu sklonost samoubojstvima, a 23 muškarca su počinila samoubojstvo. Muški počinitelji mlađi od 19 godina uglavnom su prijavljivani u vezi sa zapljenom oružja (15), pljačkama (9) i slučajnim pucnjavama (8). 

Ukupno 13 policijskih službenika uzrokovalo je slučajne pucnjave zbog nepropisnog rukovanja službenim oružjem, dok je sedam policijskih službenika počinilo samoubojstvo vatrenim oružjem. Pet korištenih komada oružja je bilo u legalnom posjedu. Počinitelji su uhvaćeni u 1.887 od ukupno 2887 incidenata povezanih s vatrenim oružjem zabilježenih u 2020. godini.

Otkrivajući podatke o spolu i starosti počinitelja, kontekstu incidenta, vrsti korištenog oružja i drugim faktorima, ovaj Izvještaj o oružanom nasilju predstavlja podatke o pojedincima koji su počinili incidente s vatrenim oružjem kao počinitelji, suizvršitelji, huškači ili suučesnici. Njegova svrha je da osnovne podatke stavi na raspolaganje svim zainteresiranim stranama koje rade na kontroli malog oružja i lakog naoružanja, navodi se u priopćenju iz SEESAC-a.