ORUŽJE, DROGA, NOVAC Pogledajte što je sve pronađeno u velikoj međunarodnoj akciji širom Republike Srpske

Akcija "See Jad 2023" na području Republike Srpske
MUP RS

Na području entiteta Republika Srpska realizirana je velika međunarodna akcija "See Jad 2023" koja je rezultirala uhićenjem 23 osobe te zapljenom velike količine oružja, streljiva, novca i droge.

Policijski službenici MUP-a RS-a su u međunarodnoj akciji "See Jad 2023", koju su realizirale policije 26 europskih zemalja uz podršku Europola, Eurojasta, Frontexaa i Interpola, uhitili su 23 osobe na području Republike Srpske i otkrili 20 kaznenih djela, od čega 15 kaznenih djela "neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga" i pet kaznenih djela "nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija".

Akcija "See Jad 2023" na području Republike Srpske

U okviru akcije usmjerene na zajedničko djelovanje protiv nelegalne trgovine oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, policijski službenici MUP-a RS-a su izvršili provjeru 852 osoba i 701 vozila.

Pronađeno je oduzeto je 13 pušaka, 5 pištolja i 1.370 komada streljiva.

Akcija "See Jad 2023" na području Republike Srpske

U ovim planskim aktivnostima sudjelovalo je 710 policijskih službenika, a samu aktivnost koordinirala je Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS uz podršku policijskih uprava Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj i Banja Luka.

Jedna od značajnijih aktivnosti MUP-a Republike Srpske u ovoj međunarodnoj policijskoj aktivnosti je akcija kodnog naziva "Code" u kojoj su policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo zajedno sa Upravom za organizirani i teški kriminalitet, a u suradnji s Europolom uhitili 14 osoba kojima se na teret stavlja da su počinili kazneno djelo "neovlaštena proizvodnja i promet drogom", čime su pričinili protupravnu imovinsku korist od 2.750.000 KM.

Akcija "See Jad 2023" na području Republike Srpske

Ova akcija bila je usmjerena protiv više osoba da su duže razdoblje na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu heroina, kokaina, marihuane, amfetamina, ekstazija i drugih supstanci za proizvodnju narkotika te tako počinili prethodno navedeno kazneno djelo.

Akcija "See Jad 2023" na području Republike Srpske

Inače, u akciji "See Jad 2023" širom Europe sudjelovalo je ukupno 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage.

Provjereno je ukupno 215.273 osoba i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.