Oružane snage BiH dobile Humwee vozila, u planu nabavka nekoliko helikoptera

Oružane snage BiH dobile Humwee vozila, u planu nabavka nekoliko helikoptera
Fena

Sjedinjene Države donirale su u ponedjeljak Oružanim snagama Bosne i Hercegovine 21 višenamjensko vozilo tipa Humwee vrijednosti 2,6 milijuna dolara koja se mogu koristiti i u potpori civilnim vlastima.

Devet od 21 doniranog vozila je sanitetsko, dok 12 služi za prijevoz vojnih postrojbi ili pak civila ovisno o uporabi. BiH nakon ove donacije ima 79 Humvee vozila čime se značajno povećava mobilnost Oružanih snaga te zemlje, navodi Hina.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Gordon Nelson koji je donaciju uručio Oružanim snagama BiH rekao je će ova pomoć u značajnoj mjeri biti od koristi kao odgovor na krizne situacije u miru.

"Zato je važna bila i nedavno održana vježba 'Brzi odgovor' koju smo organizirali uz pomoć Nacionalne garde države Maryland, uključili smo sve agencije, i civilnu zaštitu, a sve kako bi odgovor na krizne situacije bio što bolji", rekao je američki veleposlanik. 

Dodao je da su SAD svjesne da je njeno ulaganje pomoglo OS BiH da podignu svoje standarde i da se sada smatraju kao partner od povjerenja u projektima koje provode međunarodne snage. Pri tome je pozvao vlasti u Bosni i Hercegovini na nastavak provedbi reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za euroatlantski put.

Načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH general Senad Mašović najavio je kako će SAD donirati BiH i četiri višenamjenska helikoptera koji se mogu koristiti i kao transportni.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić izjavio je da SAD kroz ovu donaciju pomažu u ključnom zadatku – realizaciji pregleda obrane, odnosno realizaciji programa reformi dostavljenih NATO savezu.

"Ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda obrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga", rekao je Podžić.