OPTUŽNICA Bosanac i Pakistanac krijumčarili 17 migranata

Krijumčarenje migranata Drina
GP BiH

Dvojica optuženih, državljanin Pakistana i državljanin Bosne i Hercegovine, terete se za krijumčarenje skupine od najmanje 17 državljana Pakistana iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i njihov prijevoz unutar BiH.

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv: Jabbar T. zv. 'Malik' (1995.) iz Pakistana, državljanin Pakistana, boravi u kampu 'Lipa' kod Bihaća, nalazi se u pritvoru i Mensuda S. (1976.) iz Tuzle, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi Jabbar T. zv. 'Malik', se tereti da je djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa osobom sa područja Srbije, omogućio da više državljana Pakistana nezakonito uđe iz R. Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Navedeni ilegalni migranti su dana 4. svibnja ove godine, čamcem prokrijumčareni preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, gdje je optuženi Jabbar, angažirao kao vozača optuženog Mensuda S., da za novčanu naknadu preveze migrante dalje u dubinu teritorija BiH, prema području Tuzle, što je ovaj optuženi, iako je znao i vidio da se radi o ilegalnim migrantima koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak, boravak i kretanje unutar BiH i učinio, u čemu je otkriven od policijskih djelatnika Policijske postaje Teočak, dok je u svom vozilu prevozio migrante. 

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Tužiteljstvo BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija je u ovom predmetu provelo opsežnu istragu zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, Graničnom policijom BiH i SIPA-om, nakon čega su prikupljeni dokazi i podignuta optužnica koja optužene tereti za kazneno djelo 'Krijumčarenje osoba' iz članka 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.