Optuženi bh. Hrvati se pripremaju za konačnu presudu haškog suda

Optuženi bh. Hrvati se pripremaju za konačnu presudu haškog suda
Optuženi bh. Hrvati zajedno sa svojim odvjetničkim timovima se pripremaju za kraj ovoga procesa koji je najduži u povijesti haškog suda.

Proces traje već šest godina, a epilog bi se prema najavama iz haškog suda trebao dogoditi za četiri mjeseca. Sudsko vijeće u ovom predmetu već godinu dana pregledava cjelokupnu dokumentaciju ovoga procesa koja se sastoji od nekoliko stotina tisuća stranica. Samo zapisnik sa suđenja ima preko 50 000 stranica, a dokazi koje su priložile obrane i tužiteljstvo broje se u desetinama tisuća stranica. Sudsko vijeće treba sve te dokumente još jednom pregledati i donijeti konačnu odluku u ovom procesu. Inače, očekivalo se kako će presuda u ovom predmetu biti donesena tek krajem godine, ali sudsko vijeće je ubrzalo rad kako bi se ispoštovali rokovi u kojem sud treba prestati s radom. Ovaj predmet će sigurno biti jedan od posljednjih u haškom sudu jer kakva god da presuda bude, sigurno je kako će na nju žalbu uložiti ili obrane optuženih ili tužiteljstvo.

Izjave Antonettia

Zbog toga se očekuje kako će suđenje "šestorki" biti okončano tek za dvije godine. Iako je većina mišljenja kako će presudu bh. Hrvatima u Haagu izreći politika, a ne pravosuđe, već sada se na temelju izjava sudskog vijeća tijekom suđenja može reći kako je tužiteljstvo obavilo loš posao u obrani teza koje su postavili.

Tako je jednom prilikom predsjedatelj sudskog vijeća sudac Jean Claude Antonetti ustvrdio kako tužiteljstvo nije dokazalo da je HVO srušio Stari most u Mostaru te kako nije dokazano da je general Slobodan Praljak naredio rušenje mosta. Postoji cijela lepeza takvih kritika na račun tužiteljstva i ovo je samo jedan od razloga zbog kojeg se optuženi bh. Hrvati mogu nadati oslobađajućoj presudi u konačnici.

Večernji List