OPTUŽEN Kao 15-godišnjak iz BiH otišao ratovati u Siriju za terorističku organizaciju

ISIL ratnik
Getty Images

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Vuković Jahja (1999.) zv. “Abdulaziz” koji se tereti da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front” koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Vuković, inače rođen 1999. godine u Bihaću, izručen je Bosni i Hercegovini 22.10.2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je dana 16.06.2014. godine, napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području. 

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije, a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji s istom namjerom, te pod imenom „Abdulaziz“ sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. ”ISIL”-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.